Johan Neeskens maakt in 1974 vanaf de strafschopstip het eerste Nederlandse doelpunt ooit in een WK-finale. Oranje zou met 2-1 verliezen van West-Duitsland
NOS VoetbalAangepast

'Johan de tweede' heeft een boek, dankzij zijn kleinzoon

Johan Neeskens en een boek uitbrengen? Nee, dat hoefde nooit zo van hem. Het past niet bij de bescheiden aard van 'Johan de tweede' die, als één van de slechts twee Nederlanders die ooit scoorden in een WK-finale, ondanks zijn successen goed gedijt in de schaduw van Johan Cruijff.

Maar zijn familie, en dan met name zijn kleinzoon Djoy van drie jaar oud, hebben hem overgehaald. "Hij is helemaal gek van voetbal. Wil alles van me weten. Dus toen dachten we: misschien is het een goed idee om wel een boek uit te brengen."

Mentaliteit huidige Oranje

In 'Johan Neeskens - wereldvoetballer' blikt de nu 66-jarige oud-international terug op een halve eeuw in de voetballerij. Maar de oud-speler van Ajax en Barcelona heeft, desgevraagd, ook wel wat te zeggen over het Oranje van nu.

Vooral de mentaliteit stoort hem. "Ik wil niet zeggen dat er geen winnersmentaliteit is, maar op cruciale momenten, en dan denk ik aan Bulgarije-uit, heb je een wedstrijd verloren op mentaliteit."

Neeskens heeft dan toch zijn boek, mede door zijn kleinzoon

Verder ging het bij de boekpresentatie in Zeist vooral over de loopbaan van de middenvelder. En hoe de twee eregasten, Guus Hiddink en Sjaak Swart, op zijn pad kwamen.

Anekdotes over Hiddink en Swart

Vooral de anekdote over Hiddink zorgde voor emoties. Neeskens leidde namelijk jarenlang een bestaan in de luwte, ver weg in Zwitserland met zijn familie. Totdat Hiddink de scepter ging zwaaien bij de KNVB in 1996. Hij wilde voetballers die veel voor het Nederlands elftal hadden betekend, terughalen bij Oranje en hij kwam zodoende bij Neeskens uit.

De oud-Ajacied, die na zijn tijd bij topclubs als Ajax en Barcelona uitweek naar de Verenigde Staten, beleefde als assistent onder Hiddink een succesvol wereldkampioenschap in 1998 en werd later de assistent onder Frank Rijkaard bij onder meer FC Barcelona. Naast Neeskens zelf was vooral zijn familie Hiddink dankbaar.

Neeskens in vogelvlucht: Ajax, Barcelona en Oranje

Sjaak Swart was de eerste die zich ontfermde over Neeskens toen hij als tiener bij Ajax terechtkwam. "Een speciaal mens. Hoe hij als 31-jarige een gastje van achttien jaar bij hem in huis opnam en voorbereidde op het grote werk... Dat is me altijd bijgebleven en zal ik nooit vergeten. Ik denk dat je deze mensen vandaag de dag niet meer ziet."

Neeskens: een speciaal mens, Sjaak Swart

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl