Aya Sofya Westermoskee in Amsterdam
NOS NieuwsAangepast

Ehbo-cursus voor moslima's: 'Elke moeder wil dit weten'

"Het is zo onvoorspelbaar, zeker bij kinderen", zeg de 27-jarige Tugba Celen. Ze volgde een workshop 'Eerste Hulp bij baby's en kinderen voor en door vrouwen'. Ze wil voorbereid zijn als haar kind iets overkomt. "Je moet nooit denken: het gebeurt mij toch niet."

Celen is een van vrouwen die zich inschreven voor de workshop in de gebedsruimte van de Westermoskee in Amsterdam. De ehbo-cursus is speciaal georganiseerd voor moslima's.

Initiatiefnemer is brandweerman Vincent Sewgobind. Hij verzorgt al langer ehbo-cursussen, ontruimingsoefeningen en bhv-trainingen voor bedrijven. Bij de workshops viel hem op dat de opkomst van islamitische vrouwen laag was.

Daarom plaatste hij op Facebook een bericht over een workshop speciaal voor moslimvrouwen. Opvallend genoeg kwamen daar veel reacties op.

Tugba Celen

Een van de reacties was van Celen uit Amsterdam Zuidoost. Ze is sinds twee maanden moeder van een dochtertje. De workshop op Facebook sprak haar meteen aan, omdat ze eigenlijk nog nooit een bhv-cursus heeft gevolgd. "Als moeder wil je wel weten hoe je moet handelen bij bepaalde situaties."

Voor haar was alles nieuw. Tot nu toe heeft zij nog geen situaties meegemaakt waar kennis van eerste hulp nodig was. "Het zal maar bij je eigen kind gebeuren", zegt Celen. "Dan is deze cursus wel handig."

Het maakte voor Celen niet veel uit dat de setting 'voor en door vrouwen' was. Anderen vinden dat wel belangrijk. Een workshop specifiek voor vrouwen in een moskee kan de drempel voor moslima's verlagen.

Joyce Molenaar

Joyce Molenaar (32) komt uit Zaandam en is moeder van twee kinderen, van 3 jaar en 18 maanden. Via haar werk had ze al eerder een bhv-cursus. Het thema van deze workshop sprak haar aan omdat het specifiek over ehbo bij baby's en kinderen gaat.

Dat de workshop in een moskee werd gehouden vond Molenaar leuk. "Even een keer ergens anders. Het is een mooi initiatief van het bedrijf en de moskee. Hiermee bereiken ze namelijk ook een andere doelgroep. Dat wil ik graag steunen."

Voor Molenaar was de workshop een goede reminder en was vooral het onderwerp verstikking heel interessant. Dat zijn volgens haar toch de dingen die het vaakst bij kinderen voorkomen. "Ik denk dat elke moeder dit wel wil weten."

Filiz Batur

Met haar pedagogische achtergrond geeft Filiz Batur (21) uit Amsterdam les aan kinderen op de Westermoskee in Amsterdam. In het verleden heeft ze wel eens een cursus gevolgd, maar die was niet heel uitgebreid. Daarom is ze blij dat ze deze cursus nu kan volgen - op een vertrouwde locatie nog wel. Batur vond de interactie tussen de vrouwen fijn.

Dat er alleen maar vrouwen waren, was voor haar niet nieuw. Ze zou het geen probleem vinden als de cursus ook met mannen erbij gegeven zou worden. ''Ik ken wel vrouwen in mijn omgeving die het fijner vinden om alleen met vrouwen te zitten. Zij voelen zich dan ook wat vrijer om bepaalde oefeningen of handelingen te doen."

Batur hoopt door deze cursus in de praktijk slagvaardig te kunnen handelen als er een noodsituatie is. "Vanuit de Westermoskee willen wij meer workshops aanbieden", zegt Batur. De Westermoskee is er niet alleen voor de Turkse gemeenschap, maar voor iedereen. Als de moskee iets mee kan geven aan de samenleving is dat alleen maar mooi."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl