Bradley Wiggins na zijn Tourzege in 2012
NOS WielrennenAangepast

Brits antidopingagentschap sluit onderzoek naar pakketje Wiggins af

Het Brits antidopingagentschap UKAD is gestopt met het onderzoek naar een mysterieus pakketje dat oud-Tourwinnaar Bradley Wiggins tijdens het Critérium du Dauphiné in 2011 ontving. UKAD heeft niet kunnen vaststellen of het pakketje het legale medicijn fluimucil bevatte, zoals Wiggins' ploeg Team Sky steeds beweerd heeft, dan wel iets anders. Het onderzoek werd vorig jaar oktober gestart.

Het pakketje had tot allerlei speculaties geleid omdat de aflevering aan Wiggins onder verdachte omstandigheden plaatsvond. Zo had Team Sky het spul een dag voor de slotetappe van de Dauphiné vanuit Manchester laten invliegen, hoewel fluimucil ook gewoon in Frankrijk verkrijgbaar is. Bovendien ontbrak het aan medische gegevens, die stonden op de laptop van een ploegarts die in 2014 werd gestolen tijdens een vakantie in Griekenland.

Gebrek aan bewijs

Daarnaast stuitte de parlementscommissie die onderzoek deed naar mogelijk dopinggebruik bij Team Sky op allerlei tegenstrijdige en onlogische verklaringen over zowel de aflevering als de inhoud van het pakketje. Het UKAD heeft niettemin moeten concluderen dat er "een gebrek is aan bewijs, waardoor we niet in staat zijn om de inhoud van het pakketje te bepalen. Het lijkt er sterk op dat dit onmogelijk blijft."

Team Sky en de inmiddels met wielrennen gestopte Wiggins, die in de slotetappe de Dauphiné in zijn voordeel besliste en een jaar later de Tour de France op zijn naam schreef, gaan derhalve vrijuit.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl