Bondscoach Rinus Michels en assistent Dick Advocaat
NOS VoetbalAangepast

Advocaat en Oranje, een knipperlichtrelatie is ten einde

Dick Advocaat en het Nederlands elftal. Na liefst zes periodes is het boek nu definitief gesloten. Een overzicht van zijn termijnen bij Oranje.

1984-1987: assistent van Rinus Michels en Leo Beenhakker

Advocaat tekent in 1984 voor het eerst een contract in Zeist. Hij wordt assistent van Rinus Michels. Kwalificatie voor het WK van 1986 mislukt. In een dubbele ontmoeting met België delft Oranje het onderspit. Advocaat is op dat moment assistent van Leo Beenhakker, die in 1985 het roer heeft overgenomen van de met gezondheidsklachten kampende Michels.

De rode kaart voor Wim Kieft en de winnende kopbal van Georges Grün bezegelen in de dubbele confrontatie met België het lot van Oranje.

1990-1992: assistent van Rinus Michels

Onder de vleugels van bondscoach Rinus Michels haalt Advocaat bij het EK van 1992 de halve finales, waarin Denemarken na strafschoppen te sterk is. Uitgerekend Marco van Basten mist de beslissende strafschop.

1992: Dick Advocaat als bondscoach van Oranje

1992-1994: bondscoach

De KNVB promoveert Advocaat van assistent naar bondscoach. De aanloop naar het wereldkampioenschap van 1994 is tumultueus. Van Basten haakt op het allerlaatste moment, na een wanhopige poging nog fit te worden, geblesseerd af. Ruud Gullit wil niet mee naar de Verenigde Staten. Hij botst met Advocaat over de speelstijl van Oranje en blijft thuis.

Op eigen benen loodst Advocaat Oranje bij het WK toch naar de kwartfinales. Daarin is de latere wereldkampioen Brazilië met 3-2 te sterk. In december 1994 keert hij Oranje de rug toe. Advocaat wordt hoofdtrainer bij PSV.

Dick Advocaat, afscheid van een bevlogen bondscoach

2002-2004: bondscoach

In 2002 wordt hij teruggevraagd door de KNVB, na het gemiste WK in 2002. Bij het EK in 2004 zijn de halve finales het eindstation. Na dit tumultueuze EK, waar Advocaat onder vuur komt te liggen als hij de uitblinkende Arjen Robben in de wedstrijd tegen Tsjechië (3-2 verlies) wisselt, wordt Van Basten zijn opvolger.

2016: assistent van Danny Blind

Zo snel als Advocaat komt, vertrekt hij ook weer. Op 12 mei 2016 maakt de KNVB bekend dat hij Danny Blind zal ondersteunen. Met Advocaat kiest de KNVB nadrukkelijk voor ervaring bij Oranje.

Op 15 augustus, drie maanden na zijn komst, vertrekt hij alweer uit Zeist. Advocaat kiest voor een lucratief contract bij Fenerbahçe. Het komt hem op een storm van kritiek te staan.

Dick Advocaat en Danny Blind op trainingskamp in Portugal (mei 2016)

2017: opnieuw bondscoach

Ondanks dat keert Advocaat toch weer terug, als opvolger van Danny Blind. Hij wint vier van de vijf resterende WK-kwalificatiewedstrijden, maar dat blijkt onvoldoende. De 4-0 nederlaag in en tegen Frankrijk is ontluisterend. Na de oefeninterlands tegen Schotland (1-0 zege) en Roemenië (3-0 zege) zwaait Advocaat definitief af.

Hij gaat de geschiedenisboeken in als bondscoach die de meeste overwinningen vierde met het Nederlands elftal: 37. Frank de Boer speelde de meeste wedstrijden onder Advocaat: 45.

De Hagenaar liet 21 spelers debuteren, onder wie Marc Overmars, Patrick Kluivert, Clarence Seedorf, Wesley Sneijder, Arjen Robben en als laatste Donny van de Beek. Arthur Numan (14 oktober 1992) was de eerste speler die onder het bewind van Advocaat mocht debuteren voor Oranje.

Toch naar Rusland?

Zijn tijdperk bij het Nederlands elftal is ten einde. Maar Advocaat heeft de hoop op het WK niet opgegeven. De Hagenaar wist zich weliswaar met het Oranje niet te plaatsen voor de mondiale eindronde in Rusland, maar hij staat open voor een avontuurtje bij een land dat wél naar het WK gaat.

"Ik laat het nu gewoon op me afkomen", zei Advocaat, die na de gewonnen oefeninterland tegen Roemenië (0-3) dan eindelijk bevestigde dat hij stopt bij Oranje. "Het WK? Dat zou natuurlijk heel aardig zijn."

Met zijn officiële afscheid bij Oranje zette Advocaat zichzelf weer in de markt. "Er speelt op dit moment eerlijkheidshalve niets. Maar ik heb ook pas net officieel bekend gemaakt dat ik stop bij het Nederlands elftal. Ja, ik word wel eens gebeld. Ik wacht nu gewoon af wat er op me af komt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl