Omtzigt mag van CDA-fractie verder

Pieter Omtzigt mag Kamerlid blijven voor het CDA. De fractie accepteert zijn uitleg over de misstap die hij maakte rond de MH17-ramp. Dat heeft partijleider Buma gezegd na afloop van de vergadering.

Omtzigt kwam in opspraak omdat hij een nepgetuige van de ramp hielp om zijn verhaal te doen tijdens een bijeenkomst met nabestaanden. Hij heeft toegegeven dat hij daarmee een fout heeft gemaakt en besloot gisteren om voorlopig niet meer het woord te voeren over de MH17.

Volgens Buma was de hele fractie het eens met dat besluit. Omtzigt wordt als woordvoerder opgevolgd door Chris van Dam, die namens het CDA nu al de portefeuille Justitie heeft.

Groot respect

In de CDA-fractie is volgens Buma groot respect voor de manier waarop Omtzigt zich heeft opgesteld, nadat NRC Handelsblad zaterdag met het verhaal kwam. "Hij kan met volle inzet verdergaan met zijn andere taken, de fractie heeft hem op het hart gedrukt om dat vooral te blijven doen."

Omtzigt zei zelf dat hij doorgaat met het "keihard controleren van de regering". Gisteren zette hij een verklaring op Facebook waarin hij uitlegde wat er volgens hem bij de bewuste bijeenkomst is gebeurd. Hij heeft die verklaring ook aan de nabestaanden van de slachtoffers gestuurd, met de toevoeging dat hij op korte termijn een gesprek heeft met het bestuur van de stichting Nabestaanden MH17.

CDA-fractie accepteert uitleg Omtzigt

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl