Productie van auto's bij Nedcar
NOS NieuwsAangepast

Economie groeit door, consumptie op hoogste niveau in 10 jaar

De Nederlandse economie groeit door, maar minder hard dan eerder dit jaar. In het derde kwartaal groeide de economie met 3 procent vergeleken met een jaar geleden. In het tweede kwartaal was er sprake van snellere groei, maar volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek was dat een uitzonderlijk sterk kwartaal.

De drie motoren van de economie draaien op volle toeren. Investeringen en export groeiden met 6 procent. De consumptie, de uitgaven en bestedingen door huishoudens, steeg met 2,5 procent en dat is de sterkste groei in 10 jaar. Het is het gevolg van meer werk, minder werkloosheid en dus stijgende inkomens. Het consumentenvertrouwen ligt op het hoogste niveau in meer dan 10 jaar.

Economische groei

Ten opzichte van het vorige tweede kwartaal bedraagt de groei 0,4 procent. Vergeleken met de omringende landen, belangrijke handelspartners, zit Nederland qua groei in de middenmoot. Duitsland is koploper met 0,8 procent groei, gevolgd door Frankrijk 0,5 procent, het Verenigd Koninkrijk boekt 0,4 procent en België 0,3 procent groei.

Over de hele linie groeit de economie. Vooral de investeringen in woningen, vliegtuigen en personenauto's nemen toe. Bedrijven schaffen meer machines en computers aan. En er wordt fors meer gebouwd.

"We gaan af op een groei van toch zeker 3 procent voor 2017 en dat is uitstekend. Het is de hoogste groei sinds de crisis", zegt hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen van het CBS.

Werk

Het herstel van de economie leidt ook tot meer banen. Het afgelopen kwartaal kwamen er 51.000 banen bij. In totaal zijn er 10,2 miljoen deeltijd- en voltijdbanen in Nederland. Dat is een record.

Eind september stonden er 213.000 vacatures open. Dat is veel meer dan tijdens de crisis. Toen waren het er op het dieptepunt slechts 91.000. Ook de werkloosheid loopt terug. Volgens de internationale definitie zijn er 428.000 werklozen in Nederland. Dat zijn er 25.000 minder dan een kwartaal eerder.

Ook het aantal vaste banen groeit stevig, in het derde kwartaal met 57.000, en dat is de sterkste groei in jaren. "Werkgevers durven mensen weer in vaste dienst te nemen, omdat het veel beter gaat met de economie", zegt Van Mulligen. "Bovendien verkrapt de arbeidsmarkt en dus wordt er aan mensen getrokken."

Uitstoot

Tegelijk met de cijfers over de economische groei heeft het CBS cijfers gepubliceerd over de CO2-uitstoot. De uitstoot lag in het derde kwartaal 0,2 procent hoger dan een jaar geleden.

Vooral consumenten hebben meer verstookt. Het weer was kouder dan een jaar geleden. Zonder die weersinvloeden daalde de CO2-uitstoot. De uitstoot van energiebedrijven, waterbedrijven en afvalbeheer daalde met 8 procent.

De geringe stijging van de uitstoot is best verrassend, vindt het CBS, gezien de sterke economische groei, met veel meer bedrijvigheid, bouw, verkeer en transport.

Goed nieuws

Minister Wiebes van Economische Zaken vindt het goed nieuws dat de groei van de werkgelegenheid doorzet en dat er in het derde kwartaal 51.000 banen bij komen.

Volgens Wiebes krijgt economische groei pas echt betekenis als Nederlanders ervan beginnen te profiteren. "In de cijfers zien we dat nu gebeuren", zegt de minister.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl