NOS NieuwsAangepast

Rapporteur seksueel geweld: #MeToo is niet aan het doorslaan

Scheidend Nationaal Rapporteur Corinne Dettmeijer wil dat de overheid alles doet wat in haar macht ligt om seksueel geweld te voorkomen en te signaleren. Ze noemt het een groot maatschappelijk probleem waar desondanks geen woord aan is gewijd in het regeerakkoord. "Dat vind ik gek."

Dettmeijer heeft kritiek op mensen die negatief reageren op de stroom aan #MeToo-verhalen van de laatste tijd. Veel meldingen zijn van mensen die als kind zijn misbruikt.

Kinderen

"Een op de drie kinderen maakt ooit een vorm van strafbaar seksueel geweld mee. Desondanks beluister ik opmerkingen als 'slaat het niet door?' of 'het wordt zo groot'. Tegen de mensen die zo reageren zeg ik: het wordt niet groot, het is groot."

Ze wijst op de misstanden in de katholieke kerk, de jeugdzorg en de sport. "Dat bestond eerst niet, omdat we het niet wilden zien. Omdat mensen in gezagsposities onaantastbaar waren, of dachten te zijn. Totdat we het zagen en toen bleek het enorm."

Overheid

Dettmeijer roept het kabinet op in actie te komen. "De gevolgen voor slachtoffers en hun naasten, soms ook overgaand naar een volgende generatie, zijn immens."

Ook voor de samenleving zijn de gevolgen groot: "kinderen die zich op school niet kunnen concentreren, volwassenen die niet mee kunnen doen in het maatschappelijk leven; psychische en somatische klachten. Seksueel misbruik ontwricht levens."

Mensenhandel

In het regeerakkoord wordt mensenhandel wel genoemd en aangepakt. Dat vindt Dettmeijer goed, maar ze is nog niet tevreden. "De verantwoordelijkheid om daar tegen op te treden ligt bij ons allemaal. Dat bewustzijn is er nog niet."

Corinne Dettmeijer heeft de functie van Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen Kinderen elf jaar vervuld. In die tijd deed ze 194 aanbevelingen om mensenhandel en seksueel geweld tegen kinderen tegen te gaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl