Drag races bij de volwassenen
NOS NieuwsAangepast

Australisch meisje van 8 komt om het leven bij drag racing

In de Australische stad Perth is afgelopen weekend een meisje van 8 om het leven gekomen bij een testrit met een voertuigje dat ze wilde gebruiken bij zogenoemde drag racing-wedstrijden. Ze botste tegen een betonnen muur. Ter plekke werd ze door ambulancepersoneel gereanimeerd, maar ze bezweek later in het ziekenhuis aan haar verwondingen.

Drag racing is een sport waarbij twee coureurs op motoren of in kleine, veelal zelfgemaakte wagentjes op korte afstanden rechtuit racen, in de regel een kwart mijl (402 meter) of een achtste mijl (201 meter). In de klasse 'Junior Dragster' mogen kinderen tussen de 8 en 17 jaar meedoen. Ze worden op basis van ervaring ingedeeld in drie categorieën.

Anita Board, zoals het meisje heette, was donderdag 8 geworden en was een groot liefhebber van de sport. Ze was aan het racen omdat ze haar licentie in de categorie 'beginners' wilde halen. Haar wagentje, met daarop een afbeelding van een figuur uit de onder kinderen immens populaire serie My Little Pony, had een cilinderinhoud van 210 cc.

Tragisch ongeluk

Volgens de Australische drag racing-bond zijn de regels voor zulke jonge coureurs zeer strikt. Voor 8- tot 10-jarigen geldt een maximum snelheid van 96 kilometer per uur. Oudere kinderen mogen tot 144 kilometer per uur rijden.

Haar vader zei in een verklaring dat het een tragisch ongeluk was, dat "een op 1 miljoen" keer voorkomt. Anita's familie zal andere kinderen blijven stimuleren om aan drag racing te doen. "We hebben voor drag racing gekozen omdat het ons de veiligste motorsport leek voor onze dochters." Ook Anita's oudere zus Zara beoefent de sport.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl