NOS NieuwsAangepast

Trump en Duterte 'beste maatjes', mensenrechten zijdelings genoemd

Trump en Duterte: waardering en liefdesliedjes, maar geen kritiek

De Amerikaanse president Donald Trump en zijn Filipijnse collega Rodrigo Duterte hebben vanochtend in Manilla benadrukt hoe goed de band tussen de VS en de Filipijnen is.

Op de top van ASEAN, een organisatie van tien landen in Zuidoost-Azië, spraken de twee over handel, illegale drugs en terrorisme. Na afloop vertelden ze weinig over de inhoud van hun gesprek. Wel grapten ze over journalisten, die ze als spionnen afdeden, zegt correspondent Michel Maas in het NOS Radio 1 Journaal.

"Ze lieten merken dat ze de beste maatjes zijn. Het lijkt alsof Trump een goede vriend heeft gevonden in een regio met verder alleen maar mensen met wie heel moeilijk diplomatiek gepraat moet worden."

  • AFP
    Trump, Duterte (in het wit) en andere wereldleiders geven elkaar een groepshanddruk.
  • AFP
  • AFP
  • AFP
  • AFP
  • AFP

Vooraf probeerden mensenrechtengroepen Trump onder druk te zetten om hard te reageren op Duterte's 'oorlog tegen drugs', die sinds vorig jaar aan duizenden mensen het leven kostte. Toen een journalist vanochtend vroeg of in het kader daarvan mensenrechten ter sprake waren gekomen, zei Trump dat ze daar niet over wilden praten omdat dit geen echte persconferentie was.

Later zei een woordvoerder van het Witte Huis dat het onderwerp kort is besproken. Een woordvoerder van Duterte zei echter dat mensenrechten of buitengerechtelijke executies in het kader van de oorlog tegen drugs niet zijn besproken, schrijft persbureau Reuters.

Liefdeslied

De verhoudingen tussen de VS en de Filipijnen waren vorig jaar nog zeer gespannen. Zo noemde Duterte Trumps voorganger Barack Obama een 'hoerenzoon', nadat die zijn zorgen had geuit over mogelijke mensenrechtenschendingen. Vorige week dreigde hij met maatregelen als Trump over het onderwerp zou beginnen.

De warme band tussen de twee presidenten bleek ook al gisteravond, toen Duterte een liefdeslied voor Trump zong. Een paar kilometer verderop protesteerden honderden mensen tegen Trump en Amerikaans imperialisme.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl