Terreurverdachte Laura H. zit met haar advocaat in een grijs hokje, niet zichtbaar voor het publiek
NOS NieuwsAangepast

Wekdienst 13/11: uitspraak tegen Laura H. en herdenking aanslagen Parijs

Goedemorgen! Vandaag staan twee agenten voor de rechter vanwege de dood van Mitch Henriquez en hoort jihadverdachte Laura H. wat haar straf wordt.

Vandaag wisselen wolken en zon elkaar af. Er valt ook nog een enkele bui. Het wordt maximaal 8 of 9 graden en er waait een matige wind uit het noorden. De komende dagen is er eerst veel bewolking en soms valt wat regen.

Ga je vandaag op pad? Dit is het overzicht van de files en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

• De rechter doet in de extra beveiligde rechtbank in Rotterdam uitspraak in de zaak tegen jihadverdachte Laura H. Het OM heeft bijna drie jaar cel tegen haar geëist, waarvan twee jaar voorwaardelijk, vanwege deelname aan de radicaalislamitische terreurgroep IS en voorbereidingen voor terrorisme. H. was bijna een jaar in IS-gebied, maar volgens haar advocaat speelde ze enkel huisvrouw en is alleen aanwezigheid niet strafbaar.

• In de extra beveiligde rechtbank bij Schiphol moeten agenten DH01 en DH02 zich verantwoorden voor de dood van de 42-jarige Arubaan Mitch Henriquez, tijdens een muziekfestival in Den Haag in juni 2015. Henriquez overleed een dag na zijn arrestatie, wat leidde tot rellen in de Haagse Schilderswijk.

• In Parijs worden de slachtoffers van de aanslagen van 13 november 2015 herdacht. President Macron, zijn voorganger François Hollande en een paar hoogwaardigheidsbekleders gaan langs de plaatsen waar precies twee jaar geleden 130 mensen omkwamen.

• Het Sinterklaasjournaal begint weer. Vanavond om 18.00 uur is de eerste aflevering te zien op NPO 3. De landelijke intocht van Sinterklaas is zaterdag in het Friese Dokkum.

Kinderen kijken het Sinterklaasjournaal in 2016

Wat heb je gemist?

Bij een aardbeving in het grensgebied tussen Irak en Iran zijn ruim 200 doden en 860 gewonden gevallen. De statistieken gaan bijna uitsluitend over Iran. Aan de Iraakse kant is er nog veel onduidelijkheid over het aantal slachtoffers.

De beving had een kracht van 7,2 en het epicentrum lag niet ver van de stad Halabja in Iraaks Koerdistan. Het dodental zal naar verwachting nog stijgen.

Ander nieuws uit de nacht:

Platform naar rechter om vindplaatsen tijgermug: volgens het platform Stop Invasieve Exoten houdt de overheid onterecht informatie achter.

EP-voorzitter: geld voor EU verdubbelen, Europese belasting invoeren: "We hebben jaarlijks 280 miljard euro nodig in plaats van 140 miljard", zegt de voorzitter van het Europees Parlement in een interview.

Studie VS: omstanders durven vrouwen minder snel te reanimeren: mogelijk heeft dat te maken met de angst om de borsten van de vrouw aan te raken, zeggen de onderzoekers.

Rapper Lil' Kleine wint internationale MTV-award in Londen: hij is de eerste Nederlander die deze prijs wint.

En dan nog dit:

Een kind in Noorwegen is ternauwernood ontsnapt aan fataal ongeluk. Dat is te zien op beelden die Noorse media afgelopen weekend publiceerden. Een groep kinderen probeerde over te steken bij een bushalte, maar zag daarbij een vrachtwagen over het hoofd.

Dat gaat maar nét goed

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl