2016: Max Verstappen in Brazilië
NOS SportAangepast

Fotograaf Van Egmond zag Verstappen vorig jaar toveren in Brazilië

  • Martin Vriesema

    verslaggever F1

  • Martin Vriesema

    verslaggever F1

Maar een handjevol Nederlanders kon het wonder van dichtbij aanschouwen: de fameuze regenrace van Max Verstappen, vorig jaar in São Paulo. Fotograaf Peter van Egmond was erbij. Hij zat zelfs eerste rang en legde nauwkeurig vast hoe Verstappen toverde op nat asfalt.

In de laatste vijftien ronden slaagde Verstappen erin om vanaf de zestiende plaats alsnog het podium te halen. De vergelijking met Ayrton Senna werd snel gemaakt. Voor Van Egmond was het een feest om er getuige van te zijn.

Fotograaf Van Egmond zag Verstappen toveren in Brazilië

Van Egmond is een kleine zelfstandige, die sinds 1992 bijna alle grands prix achterna reist. De grote persbureaus zijn met meerdere fotografen vertegenwoordigd, waardoor Van Egmond, die solo opereert, op zoek moet naar alternatieve plekken op het circuit. "Op Interlagos koos ik voor het einde van het rechte stuk, maar dan wel aan de binnenkant. Daar stond verder niemand."

Alternatieve lijnen

Vanwege het slechte weer start de race in Brazilië achter de safetycar. Van Egmond baalt, want dat zou geen spectaculaire foto opleveren. Maar hij ziet wel iets merkwaardigs. "Verstappen, die als vierde aan de race begint, laat een gat vallen ten opzichte van Räikkönen."

Vlak voor de neus van Van Egmond gooit Verstappen de auto er op racesnelheid naast. Ook kiest hij een andere lijn. Dat doet de Nederlander niet één keer, maar steeds weer. Van Egmond: "Normaal gesproken rijdt iedereen als een mak schaap achter die safetycar aan."

"Bij de derde keer besefte ik dat Max op dat moment al alternatieve lijnen aan het zoeken was. Toen de safetycar naar binnen ging, zat Kimi te slapen en kwam Max kwam vol gas binnendoor."

Brazilië 2016: Verstappen passeert Räikkönen

In zijn huis in Veenendaal doet de fotograaf, een dag voordat hij naar Brazilië vertrekt, zijn verhaal aan de grote eettafel. Wie tal van Formule 1-relikwieën verwacht, komt bedrogen uit. Maar ze zijn er wel. Aan de muur hangt een voorwerp waarvan je in eerste instantie denkt dat het moderne kunst is. Het blijkt een uitlaat te zijn van een Tyrrell uit 1996.

Jos Verstappen reed het jaar daarvoor nog voor die renstal. En in een lage kast bij de muur heeft Van Egmond een stuk van een vleugel van Fernando Alonso uit de tijd dat hij samen met Lewis Hamilton bij McLaren reed.

Van Gridgirl naar vriendin van vader Jos

Zijn werkkamer boven ademt meer Formule 1. Honderden accreditaties getuigen van zijn vele reizen, in een vitrinekast bewaart hij een helm van Jos Verstappen.

We bekijken de foto's die Van Egmond vorig jaar maakte op Interlagos. Op een van de afbeeldingen staat de gridgirl van Max Verstappen. Ze lacht in de lens, toont het bord met nummer 33 trots aan de wereld. Niet zomaar een gridgirl, want ze werd de vriendin van papa Jos Verstappen.

De gridgirl van Max, tegenwoordig de vriendin van vader Jos

Omdat Van Egmond zich tijdens de race heeft gepositioneerd aan de binnenkant van het rechte stuk, kan hij bij de talloze onderbrekingen ook foto's maken van de pitsstraat waar de coureurs regelmatig moeten wachten vanwege het slechte weer.

Magnifieke correctie

Verstappen vliegt in de 38ste ronde bijna tegen de muur, maar dankzij een magnifieke correctie houdt hij zijn auto op het circuit. Van Egmond kan van dat moment geen foto maken, maar hij vangt de Limburger later op in de pitsstraat. Te zien is hoe hij aan de teamleiding uitlegt hoe hij is ontsnapt aan een crash.

Verstappen legt uit hoe hij zijn auto uit de muur hield

En natuurlijk heeft Van Egmond foto's kunnen maken van verschillende inhaalacties van de jonge Verstappen. "Door een bandenwissel lag hij niet meer vierde. Daar baalde ik flink van. Maar ik wist dat we nog niet klaar waren. Ik dacht: de beer gaat los! Dat zit in zijn genen: hoe moeilijker de omstandigheden, hoe beter hij wordt."

"Hij doet dingen die voor anderen een stap te ver gaan. En toch is het bij Max nooit ongecontroleerd. Vroeger had je Pastor Maldonado. Die nam ongekende risico's. Dan is het van 'God zegene de greep'. Max neemt, denk ik, voor zijn gevoel helemaal geen risico; hij dwingt het gewoon af."

Van Egmond vreest een saai jaar

Van Egmond is ervan overtuigd dat Verstappen wereldkampioen wordt. "Misschien volgend jaar al. Dat wordt een mooi jaar, al zou het ook weleens een saai jaar kunnen worden. Want als die auto goed is, wint hij zijn races met grote voorsprong. Daar zit het publiek niet op te wachten. En ik ook niet."

"De mooiste foto's zijn te maken van inhaalacties. Dat heeft Brazilië wel bewezen. Ik hoop dat het weer zo'n spektakel wordt."

Verstappen betreedt het podium in São Paulo

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl