NOS Nieuws

Deel internationale 'rulings' nooit langs speciaal team Belastingdienst

Een deel van de afspraken tussen de Belastingdienst en internationaal opererende bedrijven zijn goedgekeurd zonder ooit te zijn gezien door het speciale team van de Belastingdienst voor afspraken met het internationale bedrijfsleven. Uit cijfers van de Belastingdienst blijkt volgens Trouw dat van de 4000 deals er maar 3200 door het team zijn goedgekeurd.

Deze week kondigde het kabinet aan te gaan onderzoeken of bij ruim 4000 belastingdeals de juiste procedures zijn gevolgd. Het gaat om zogeheten 'rulings' die de Belastingdienst maakt met bedrijven en organisaties, zodat zij vooraf weten hoeveel belasting ze in Nederland moeten betalen.

Het betekent niet dat de overige 800 deals langs het speciale team hadden moeten gaan. Volgens een woordvoerder van de Belastingdienst bestaan er ook afspraken met internationale bedrijven, waarop deze procedure niet van toepassing is.

Procter & Gamble

Om te voorkomen dat bedrijven over de gemaakte winst van meerdere landen een belastingaanslag krijgen, heeft Nederland met allerlei landen afspraken gemaakt over welke geldstromen onder welke belastingafspraak vallen. Het ruling-team van zo'n tachtig man in Rotterdam beslist uiteindelijk of de constructie volgens de regels is.

Uit de Paradise Papers, onder andere in handen van Trouw en FD, kwam al eerder naar voren dat de Belastingdienst fouten heeft gemaakt bij een miljoenendeal met het Amerikaanse bedrijf Procter & Gamble. De multinational sluisde geld via Nederland door naar de Kaaimaneilanden.

Een lokale belastinginspecteur in Rotterdam gaf in zijn eentje toestemming voor die deal, terwijl hij dat had moeten voorleggen aan het speciaal team van de fiscus.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl