Minister Koolmees
NOS NieuwsAangepast

Minister Koolmees niet van plan AOW-leeftijd te verlagen

Minister Koolmees van Sociale Zaken is niet van plan de komende jaren de AOW-leeftijd te verlagen. Wel wil hij met de vakbonden en de werkgevers in gesprek over de vraag hoe werknemers "goed en gezond de eindstreep kunnen halen". Dat zegt Koolmees in reactie op de oproep van vakbond FNV om de voortdurende verhoging van de AOW-leeftijd te stoppen.

De vakbond roept minister van Sociale Zaken Koolmees op pas op de plaats te maken en de AOW-leeftijd tot 2020 te bevriezen op 65 jaar en negen maanden.

Volgens de minister kost het bevriezen of verlagen van de AOW-leeftijd miljarden euro's per jaar. "Dat is onverstandig en onbetaalbaar. En jongeren betalen daarvoor de rekening. Dat wil dit kabinet niet. Wij worden met z'n allen steeds ouder. Nog steeds. Alleen ietsje minder snel dan in de afgelopen jaren," zegt Koolmees. Hij wil de AOW "bereikbaar en betaalbaar houden voor iedereen".

Op versleten knieën

De FNV merkt op de werkvloer "onvrede en onrust" over de steeds verder oplopende AOW-leeftijd. FNV-bestuurder Tuur Elzinga zegt: "De mensen die het vroegst beginnen en het zwaarste werk doen, moeten nu het langst doorwerken." Volgens Elzinga moeten ze "op hun versleten knieën naar de eindstreep, en die eindstreep schuift steeds verder op."

De bond zegt dat onvrede over dit onderwerp leidt tot acties in verscheidene sectoren. Bij de politie is het een onderdeel van een cao-conflict en zijn er al werkonderbrekingen geweest. Begin dit jaar stuurden werknemers van politie, brandweer, defensie en ambulancepersoneel een brandbrief over de pensioenleeftijd. Ook in de bouw is actiegevoerd.

De FNV zegt dat het kabinet in crisistijd heeft bezuinigd op de AOW door de leeftijd extra snel te verhogen. Nu de crisis voorbij is, kan die maatregel weer worden ingetrokken. De bond heeft daartoe een plan gepresenteerd. Behalve het bevriezen van de AOW-leeftijd stelt de FNV ook voor om de AOW-uitkering te verhogen en het mogelijk te maken om mensen vier jaar eerder of vier jaar later AOW op te laten nemen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl