Pieter Omtzigt (CDA) afgelopen week in de Tweede Kamer
NOS NieuwsAangepast

'Kamerlid Omtzigt (CDA) liet 'nepgetuige' praten over MH17'

Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt (CDA) heeft een Oekraïense 'nepgetuige' van vliegramp MH17 in een zaal vol nabestaanden twijfel laten zaaien over de toedracht van de ramp. Dat schrijft NRC Handelsblad. Het verhaal van de man was opgesteld door het Kamerlid, blijkt uit geluidsopnames en sms-verkeer die de krant heeft.

De getuige sprak op een bijeenkomst op de Vrije Universiteit Amsterdam in mei dit jaar over strafvervolging van de daders. Omtzigt regelde spreektijd voor de Oekraïner die verklaarde dat hij andere vliegtuigen in de lucht had gezien toen de MH17 neerstortte. Deze theorie komt uit Rusland, waar werd gesuggereerd dat het vliegtuig is neergeschoten door een Oekraïense straaljager.

Van de bijeenkomst staan beelden op YouTube:

Het Joint Investigation Team dat strafrechtelijk onderzoek doet naar het neerschieten van vlucht MH17 concludeerde in september vorig jaar dat het toestel is neergehaald door een Russische Buk-raket.

Oekraïner niet zelf getuige

Omtzigt sprak voorafgaand aan de bijeenkomst uitgebreid met de Oekraïner, schrijft de NRC. Op basis daarvan zou hij een sms met 'kernpunten' hebben geschreven die de tolk namens de Oekraïner bij de lezing moest uitspreken. De Oekraïner zou Omtzigt hebben verteld dat hij al was gehoord door het Nederlandse onderzoeksteam. Op de bijeenkomst op de VU zou het Kamerlid de indruk hebben gewekt dat de Oekraïner nog niet gehoord was.

Bovendien zou alleen de vrouw van de Oekraïner de andere vliegtuigen hebben gezien, zelf was de man op de dag van de ramp elders in het land, schrijft de NRC. Omtzigt zou in de tekst die de man moest uitspreken hebben geschreven dat die zelf het vliegtuig zag neerstorten.

Omtzigt noch de woordvoerders van de CDA-fractie waren vrijdagavond bereikbaar. In de NRC reageert het Kamerlid dat hem niet duidelijk was of de man al was gehoord in Nederland en hij zegt tijdens het voorgesprek niet te hebben begrepen dat de man zelf geen ooggetuige was.

Het OM laat aan de NOS weten geen uitspraken te doen over getuigen die worden gehoord.

Nabestaanden van de slachtoffers van MH17 zijn verbaasd. "We hebben als nabestaanden al vaak genoeg te maken met desinformatie", zegt voorzitter Piet Ploeg van de Stichting Vliegramp MH17. "Als een Kamerlid daaraan meedoet, is dat wel jammer. " Ploeg zou van Omtzigt graag horen wat hij over de kwestie te zeggen heeft.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl