De Amerikaanse marine gaf een foto van de zeilboot van de vrouwen vrij
NOS Nieuws

Amerikaanse zeilsters op Grote Oceaan: wij zijn nooit verdwaald geweest

De twee vrouwen die vorige maand door de Amerikaanse marine werden gered nadat ze maandenlang op de Grote Oceaan hadden gevaren, zeggen nooit verdwaald te zijn geweest. In een interview met NBC News zeggen ze dat het beeld dat in de media is ontstaan, niet klopt.

De twee wilden samen met hun twee honden van Hawaï naar Tahiti varen. Een van de vrouwen zegt in het interview dat ze precies wisten waar ze waren. Wel zijn ze volgens hen geregeld in de problemen gekomen door storm op zee, maar niet ernstig genoeg om aan de bel te trekken.

Uiteindelijk belden de Amerikaanse vrouwen met de autoriteiten om hulp te zoeken. Naar eigen zeggen deden ze dat omdat ze door Taiwanezen op een vissersbootje werden bedreigd.

Aanvankelijk werd aangenomen dat de Taiwanezen de vrouwen te hulp waren geschoten, maar daarvan is volgens het tweetal geen sprake. "Het Taiwanese vissersbootje was niet van plan ons te redden. Ze probeerden ons 's nachts te vermoorden."

Al snel nadat de twee waren gered, kwamen er twijfels over de geloofwaardigheid van hun verhaal, onder meer omdat ze het speciale hulpsysteem aan boord niet hadden gebruikt om hulp in te schakelen. Daarvoor hebben de twee een verklaring: als ze dat noodsysteem hadden gebruikt, hadden hun bedreigers op de vissersboot het gemerkt. Aangezien de Taiwanezen geen Engels spraken, zou het veiliger zijn geweest om met hun telefoon te bellen met de Amerikaanse kustwacht.

Ook waren er twijfels over de storm waarin de vrouwen zeiden verzeild te zijn geraakt. Uit weerrapporten bleek dat er in de betreffende periode geen zware stormen hadden gewoed. "Ik heb begrepen dat dat zo is", zeggen de vrouwen tegen NBC News. "Maar zo voelde het wel."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl