John F. Kennedy en zijn echtgenote Jacky Kennedy (1961)
NOS NieuwsAangepast

Nieuw deel JFK-documenten openbaar gemaakt

In de Verenigde Staten zijn ruim 13.000 dossiers over de moord op president Kennedy openbaar gemaakt. Het is de vierde keer in een paar maanden dat er documenten zijn vrijgegeven, maar niet eerder waren het er zo veel. Er zijn dossiers bij die honderden pagina's bevatten.

In totaal bestaat het archief over de moord op JFK in 1963 uit zo'n vijf miljoen pagina's aan documenten. Het grootste deel daarvan is al jaren openbaar, zij het in gecensureerde vorm: omwille van de nationale veiligheid hielden de FBI en de CIA bijvoorbeeld bepaalde namen geheim.

In oktober 1992 bepaalde president Bush dat 25 jaar later alle documenten zo veel mogelijk ongecensureerd zouden moeten worden vrijgegeven. Afgelopen zomer is het Nationale Archief daarmee begonnen. De 13.213 dossiers die nu openbaar zijn gemaakt, waren grotendeels eerder al vrijgegeven, maar bepaalde delen die toen onleesbaar waren zijn nu niet meer zwartgelakt.

Gevaar

Het staat nog niet vast dat alle documenten volledig ongecensureerd openbaar worden. President Trump heeft de veiligheidsdiensten opdracht gegeven om te bekijken in welke gevallen er een gevaar is voor de openbare veiligheid. Daarvoor hebben ze tot medio maart de tijd.

De vorige keren dat documenten werden vrijgegeven, leverden geen opzienbarende onthullingen op over de moord, die al jaren is omgeven door complottheorieën. Ook nu lijkt dat het geval, schrijft The Washington Post.

Wel is er een document waarin de Cubaanse leider Castro zegt dat de Amerikaanse autoriteiten hun eigen president hebben laten vermoorden door Lee Harvey Oswald. Verder blijkt uit een memo dat de Cambodjaanse regering de eigen bevolking opriep om de moord op JFK toe te juichen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl