De twee presidenten tijdens hun ontmoeting in juli op de G20-top in Hamburg
NOS NieuwsAangepast

Witte Huis: geen formele ontmoeting Trump en Poetin in Azië

Tegen de verwachting in komt er geen formele ontmoeting tussen de Amerikaanse president Trump en zijn Russische collega Poetin op de APEC-top in Danang. Trump landde vanochtend in Vietnam, het vierde land dat hij bezoekt tijdens zijn Azië-reis.

Volgens Witte Huis-woordvoerder Sarah Huckabee Sanders past een formele ontmoeting niet in de agenda's van de twee. Trump had zondag nog gezegd dat hij verwachtte Poetin te ontmoeten tijdens zijn verblijf in Azië. Hij wil onder meer de hulp van Rusland bij het beteugelen van de nucleaire ambities van Noord-Korea.

Informeel dan?

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson zegt dat een formele ontmoeting geen zin heeft als er geen significante vooruitgang is te melden over conflicten als Syrië of Oekraïne. Over Syrië wordt op dit moment overleg gevoerd tussen de VS en Rusland. De vraag is hoe het verder moet in het land als IS is verslagen.

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Lavrov zei gisteravond nog dat de twee leiders elkaar wel zullen ontmoeten. Persbureau Reuters meldt dat volgens het Kremlin Poetin en Trump elkaar "op de een of andere manier" zullen ontmoeten. Volgens de Russen geeft de Amerikaanse regering tegenstrijdige signalen af.

Sanders sluit niet uit dat Trump en Poetin een informele ontmoeting hebben in de marge van de vergadering in Vietnam. Of later, als ze beiden op de Filipijnen zijn. De twee wereldleiders hebben elkaar tot nu toe maar één keer formeel ontmoet, dat was op de G20-top in Hamburg deze zomer.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl