De vliegende taxi's stijgen verticaal op vanaf het dak
NOS NieuwsAangepast

In 2020 kan je een taxi nemen van dak naar dak in de VS en Dubai​

Een netwerk van 'vliegende auto's' die passagiers van het ene dak naar het andere kunnen brengen. Taxi-bedrijf Uber wil daarmee het fileprobleem in drukke steden als Los Angeles te lijf gaan. Als alles volgens plan gaat, vliegen de taxi's in 2020.

Het bedrijf kondigde het voornemen om de lucht in te gaan vorig jaar aan. Nu is het bedrijf een samenwerking aangegaan met NASA, dat zich naast ruimtevaartprojecten ook richt op mobiliteit in steden via de lucht.

Onder de naam UberAir wil het bedrijf de luchttaxi's als eerste in Los Angeles en Dallas uitproberen. Ook in Dubai moeten ze dienst gaan doen als daar in 2020 de Wereldtentoonstelling wordt gehouden. Manager Jeff Holden hoopt dat inwoners van Los Angeles al flink gebruikmaken van de luchttaxi's tegen de tijd dat in de stad de Olympische Spelen worden gehouden in 2028.

Kosten

Een vlucht moet niet veel meer gaan kosten dan een een taxirit over de weg, maar wel veel sneller gaan. De vliegende taxi's kunnen volgens het bedrijf een snelheid halen van ruim 300 kilometer per uur.

UberAir zal meer vluchten boven stedelijk gebied gaan uitvoeren dan er ooit zijn geweest.

Jeff Holden, Uber chief product officer

"Deze technologie zal het de inwoners van L.A. mogelijk maken om over het drukke verkeer heen te vliegen zodat ze hun tijd productiever kunnen gebruiken", zei Holden tijdens een presentatie in Lissabon. Uiteindelijk rekent hij op tienduizenden vluchten per dag.

In een futuristisch filmpje vol special effects, getiteld 'dichterbij dan je denkt', laat het bedrijf zien hoe een vlucht met zo'n vliegende taxi er straks uitziet.

Te zien is hoe een vrouw op het dak van een wolkenkrabber met een app incheckt voor een vlucht. Een met propellers aangedreven voertuig stijgt verticaal op om haar met drie andere passagiers naar haar bestemming te brengen.

Om ongelukken in de lucht te voorkomen, werkt het bedrijf samen met NASA aan nieuwe systemen die het luchtverkeer moeten regelen. "UberAir zal meer vluchten boven stedelijk gebied gaan uitvoeren dan er ooit zijn geweest", zegt Holden. "Om dit veilig te doen, is een fundamentele verandering nodig in de technologie die we hebben om het luchtruim te controleren."

Uber heeft verder aangekondigd dat het een overeenkomst heeft met een vastgoedbedrijf dat zo'n twintig gebouwen in het hart van Los Angeles bezit vanwaar de luchttaxi's kunnen opstijgen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl