In samenwerking met
L1mburg
NOS NieuwsAangepast

Limburgers en Drenten stappen het vaakst in de auto

Limburgers en Drenten stappen het vaakst in de auto voor hun dagelijkse vervoer, terwijl de inwoners van Noord- en Zuid-Holland en Flevoland juist relatief veel gebruik maken van het openbaar vervoer. Noord-Hollanders laten het vaakst de auto staan, zij lopen liever.

Dat blijkt uit onderzoek van het CBS naar de dagelijkse reisjes van Nederlanders tussen 2014 en 2016. Het CBS denkt dat leeftijd, afstand en weer een rol spelen bij de keuze van het vervoermiddel, maar geeft verder geen verklaring bij de gegevens. Het beroepsvervoer, zoals uitgevoerd door chauffeurs en koeriers, is niet meegenomen in het onderzoek.

Auto

Limburgers pakken voor meer dan de helft van de verplaatsingen (52 procent) de auto. Daarmee scoren ze hoger dan de gemiddelde Nederlander, die voor 43 procent van zijn ritten in de auto stapt.

De Limburgers rijden wel vaak, schrijft 1 Limburg, maar daarbij gaat het meestal om relatief korte stukjes.

E-bike en fiets

Het gebruik van de elektrische fiets als vervoermiddel stond tussen 2014 en 2016 nog in de kinderschoenen; de e-bike is in het onderzoek landelijk goed voor twee procent van alle ritten. Dat gebeurt dan met name in het oosten van het land: in Drenthe, Overijssel en Gelderland.

De e-bike scoort nog heel erg laag, maar die fiets is juist in de afgelopen anderhalf jaar ongekend populair geworden. In Overijssel pakken inwoners meer dan andere Nederlanders de reguliere fiets om van A naar B te gaan.

Openbaar vervoer

Flevolanders gebruiken relatief vaak het openbaar vervoer. In 9 procent van de gevallen pakken ze de bus of trein.

Lopen

Bij de Noord-Hollanders is lopen verhoudingsgewijs erg populair: ze doen dat voor een kwart van de verplaatsingen. De auto is in deze provincie het minst gekozen vervoermiddel.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl