Sinds mei daalt het aantal mensen met een abonnement met toestel
NOS NieuwsAangepast

Minder mensen kiezen mobiel op afbetaling bij abonnement

Sinds het afgelopen mei lastiger is geworden om een abonnement af te sluiten met een toestel op afbetaling, kiezen telefoonkopers vaker voor een los toestel met een sim-only-abonnement. Dat blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau Telecompaper.

In het eerste kwartaal van dit jaar koos nog 34 procent van de telefoonkopers voor een los toestel. In het derde kwartaal is dat gestegen naar 44 procent.

Uit de cijfers van Telecompaper blijkt ook dat minder mensen het volledige toestelbedrag lenen. In het eerste kwartaal deed een kwart van de telefoonkopers dat nog. Dat is in het derde kwartaal gedaald naar 14 procent.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Sinds mei dit jaar kan je niet zomaar een dure mobiele telefoon op afbetaling aanschaffen via een telefoonprovider. Zo moet je kunnen aantonen dat je genoeg verdient om zo'n toestel te kunnen betalen. Ook wordt de lening aangemeld bij het Bureau Krediet Registratie.

Die registratie bij het BKR heeft gevolgen bij het aanvragen van een nieuwe lening. Zo kan je maximale hypotheekbedrag omlaaggaan.

De drempel om een duur abonnement af te sluiten heeft effect op de verkoopcijfers. Zo meldt Vodafone bij de laatste kwartaalcijfers een omzetdaling van 8 miljoen euro. De provider zegt dat die omzetdaling veroorzaakt wordt door het hogere aantal sim-only-abonnementen. Ook KPN ziet vanwege de wetgeving de inkomsten uit mobiele abonnementen teruglopen.

Studenten

Met name onder studenten is er een verandering zichtbaar sinds de nieuwe regelgeving. Met een inkomen onder de 800 euro per maand is het onmogelijk om een dure smartphone volledig op afbetaling aan te schaffen. Verkoper Mobiel.nl zag daarom het bijbetaalbedrag per toestel onder studenten verdubbelen sinds mei. Ook kopen studenten minder dure toestellen.

Belsimpel ziet onder studenten de verkoop van duurdere abonnementen, met een lening voor een toestel erbij, teruglopen. Ook ziet het telecombedrijf de verkoop van sim-only-abonnementen onder studenten verdubbelen. Jeroen Doorenbos, eigenaar van Belsimpel, vindt de inkomensgrens van 800 euro te streng. "Je mag niet meer dan 250 euro uitgeven aan een telefoon, maar een duur abonnement voor een sportschool kan wel."

  • Bart Kamphuis
    Bairam Qassem heeft nu een Samsung-smartphone los gekocht. "Ik heb een sim-only-abonnement met een los toestel. Maar boven de 900 euro voor een telefoon vind ik te veel, dat is niet nodig."
  • Bart Kamphuis
    Roxanne Klaassen (rechts in beeld) heeft veel begrip voor de strengere regels. "Als je het niet kan betalen heb je pech. Ik neem ook een minder dure telefoon."
  • Bart Kamphuis
    Tom van Bunnik zegt het toestel altijd in één keer af te betalen. "Het is wel veel geld in één keer, maar dan ben je er maar meteen vanaf."

Provider Tele2 ziet een verschuiving naar sim-only-abonnementen met een los toestel, waar mensen langer mee doen. "We waren heel erg gewend om een abonnement met een toestel af te sluiten. Maar nu doen mensen iets langer met het toestel, of kopen het toestel los in plaats van binnen een abonnement", zegt een woordvoerder.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl