Het hoofdkantoor van het Russisch Olympisch Comité
NOS SportAangepast

Russen willen uitlevering dopingklokkenluider

Rusland wil dat Grigori Rodsjenkov wordt uitgeleverd door de Verenigde Staten. Het land overweegt daartoe een verzoek in te dienen. Rodsjenkov is het voormalig hoofd van het Russisch anti-dopinglaboratorium en verblijft momenteel in de Verenigde Staten.

Rodsjenkov geldt als klokkenluider in het dopingschandaal in de Russische sport. Hij onthulde vorig jaar dat er in Rusland een staatsgesteund dopingnetwerk was. Tijdens de Olympische Winterspelen van 2014 in Sotsji zouden via ingenieuze constructies urinemonsters verwisseld zijn.

De WADA, het wereldantidopingagentschap, deed onderzoek naar dopingfraude in de Russische sport en dat bracht eind vorig jaar meer dan duizend sporters, uitkomend op de Olympische Zomer- en Winterspelen en Paralympische Spelen in verband met positieve dopingtesten.

Russen willen uitlevering klokkenluider

Rusland behaalde in Sotsji meer medailles dan ooit. Met dertien keer goud, elf keer zilver en negen keer brons eindigde het land bovenaan de medaillespiegel.

Hertesten

De Russen ontkennen die aantijgingen, maar het Internationaal Olympisch Comité heeft alle monsters van Russische atleten in Sotsji laten hertesten. Als gevolg daarvan zijn twee langlaufers inmiddels al gestraft. Jevgenij Belov en Alexander Legkov mogen nooit meer deelnemen aan de Olympische Spelen, omdat ze de dopingregels hebben overtreden.

Binnenkort beslist het IOC of de Russen mee mogen doen aan de Winterspelen in Pyeongchang, volgend jaar.

Of Rodsjenkov wordt uitgeleverd is nog maar zeer de vraag omdat de Verenigde Staten en Rusland geen uitleveringsverdrag hebben.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl