Een vrouw legt bloemen bij een monument voor de slachtoffers van de schietpartij in Sutherland Springs

Schutter Texas ontsnapte in 2012 van een psychiatrische afdeling

De Amerikaan die zondag 26 mensen in een baptistenkerk in Texas doodschoot, ontsnapte in 2012 van een psychiatrische afdeling in een ziekenhuis. Kort voor zijn vlucht had hij doodsbedreigingen geuit tegen zijn superieuren bij de Amerikaanse luchtmacht, waar hij destijds werkte.

De toen 21-jarige Devin Kelley was op de afdeling geplaatst omdat hij zijn toenmalige vrouw en stiefzoon had mishandeld. De jongen zou daarbij een schedelbasisfractuur hebben opgelopen. Een tv-zender uit Houston publiceerde vanavond een politierapport uit die tijd. Daaruit blijkt ook dat Kelley had geprobeerd om wapens binnen te smokkelen op de luchtmachtbasis in New Mexico waar hij was gestationeerd.

Bushalte El Paso

De ziekenhuismedewerker die de ontsnapping van Kelley meldde, zei tegen de politie dat de man geestelijk niet in orde was. Kelley vormde volgens het ziekenhuis een gevaar voor zichzelf en anderen, valt in het rapport te lezen.

Na zijn ontsnapping van de ziekenhuisafdeling vond de politie hem terug bij een bushalte in El Paso. Kelley kreeg een jaar celstraf voor het mishandelen van zijn familieleden en werd uiteindelijk oneervol ontslagen door de luchtmacht.

Telefoon vergrendeld

De autoriteiten gaven aan het begin van de avond een persconferentie over het onderzoek naar de schietpartij in de kerk in Sutherland Springs. Er liggen nog tien mensen in kritieke toestand in het ziekenhuis.

Over het motief van de man wilden de verschillende diensten niet veel zeggen, alleen dat hij blijkbaar onenigheid had met zijn schoonmoeder. Die ging regelmatig naar de kerk in Sutherland Springs, maar was ten tijde van de schietpartij niet aanwezig. Er zijn geen aanwijzingen dat anderen bij de schietpartij betrokken zijn, volgens de politie.

De FBI probeert via de telefoon van de man meer informatie te verzamelen, maar loopt tegen een veel voorkomend probleem aan: de telefoon is vergrendeld. De federale dienst haalt alles uit de kast om de telefoon te kraken, maar dat is volgens een FBI-woordvoerder nog niet gelukt. Hij wilde niet zeggen om welk merk telefoon het gaat.

Financiële ondersteuning

Op de persconferentie zei de openbaar aanklager dat zij gisteren en vandaag is overspoeld met reacties van ongeruste buitenstaanders die meeleven met de nabestaanden en bezorgd zijn dat die de uitvaart niet kunnen betalen. Ze zei dat de betrokkenen 6500 dollar krijgen om de kosten voor de uitvaart te dekken.

Ondertussen is er steeds meer woede in de VS dat Kelley überhaupt aan wapens kon komen. Als de luchtmacht zijn veroordeling had doorgegeven, zoals wettelijk is voorgeschreven, was hij in een database terechtgekomen van personen aan wie geen wapens mogen worden verkocht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl