NOS VoetbalAangepast

Gudde: eerst technisch directeur, dan de bondscoach

Eric Gudde neemt de tijd om een nieuwe technisch directeur en bondscoach te zoeken. "Ik neem tachtig tot honderd dagen de tijd", zei de nieuwe directeur betaald voetbal van de KNVB op zijn eerste werkdag in Zeist.

"In die volgorde ook. Eerst een technisch directeur. Dan de bondscoach."

KNVB-directeur Gudde neemt de tijd voor nieuwe bondscoach

"Een technisch directeur is belangrijk. Niet alleen voor Oranje, maar ook voor Jong Oranje en de opleiding. Een goede technisch directeur is noodzaak voor de KNVB", aldus Gudde.

Op namen van een nieuwe bondscoach gaat hij niet in. Ook niet op die van Ronald Koeman. "Natuurlijk heb ik namen in mijn hoofd. Maar daar ga ik niet op in. Ik neem de tijd om een grondige analyse te maken. De nieuwe bondscoach moet voldoen aan de eisen in het profiel. Dick Advocaat? Daar zal ik zeker ook mee gaan praten. Voor de volgende interlandreeks hebben we een nieuwe bondscoach."

De voormalig directeur van Feyenoord is niet bang dat Koeman van het podium is verdwenen als hij klaar is met zijn analyse. "Zo denk ik niet."

Buitenlander

Gudde vindt een buitenlander voor de functie van bondscoach dan wel technisch directeur "volstrekt bespreekbaar". "Een buitenlander? Niet per definitie. Er zijn ook genoeg Nederlandse coaches die de invloeden van het buitenland heel goed kennen."

Op zijn eerste werkdag wilde Gudde een kleine tip van de sluier lichten als het gaat om de slechte prestaties van Oranje. "Visie en continuïteit is belangrijk. Dat zie je bij landen als België, Servië en IJsland. En passie. Dat is onderdeel van hun succes."

Eric Gudde draagt bij Feyenoord het stokje over aan Jan de Jong

Vier prioriteiten formuleerde Gudde bij zijn debuut in Zeist. De eerste was Oranje en de toekomst, de tweede de verhoudingen tussen bond en clubs, op nummer drie kwam de verhouding tussen profs en amateurs, tot slot noemde hij het verbeteren van de interne organisatie. Hij gaf aan dat alles begint met vertrouwen.

Volgens Gudde is het best moeilijk voor Nederland weer een groot voetballand te worden. "De externe factoren zitten niet mee. Kijk bijvoorbeeld naar het grote geld. We moeten ons daar echter niet achter verschuilen. IJsland heeft zich ook voor het WK geplaatst."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl