Paddy Cosgrave, directeur van de Web Summit, tijdens de openingsavond
NOS NieuwsAangepast

Op Web Summit wordt gesproken over de toekomst (inclusief nare kant)

  • Nando Kasteleijn

    redacteur Tech

  • Nando Kasteleijn

    redacteur Tech

"Tech verandert heel veel industrieën. Dat is aan de ene kant heel tof, tegelijkertijd leidt technologie momenteel tot zeer vervelende dingen." Met die woorden opende de baas van Web Summit, Paddy Cosgrave, de techconferentie in Lissabon waar ongeveer 60.000 mensen op afkomen.

De bewoording is misschien wat abstract, maar tegelijkertijd tekenend.

Vandaag is de eerste volledige dag van de Web Summit. De beurs, die voor de achtste keer wordt gehouden, draait niet alleen om de nieuwste gadgets of innovaties. Het is ook de plek waar veel over de gevolgen ervan wordt gesproken. En die zijn belangrijker dan ooit.

Trollen

Want de nare kanten van technologie liggen de laatste tijd steeds meer onder een vergrootglas. De conferentie volgt een week nadat Facebook, Twitter en Google aan het Amerikaanse Congres moesten uitleggen hoe Russische trollen hun platforms hebben gebruikt om de presidentsverkiezingen in de VS te beïnvloeden. Gesprekken die niet soepel liepen.

Voor mijn gevoel zijn Nederlanders oververtegenwoordigd op techcongressen over de hele wereld.

Paddy Cosgrave

Daarnaast doet de Europese Commissie, onder leiding van commissaris van Mededinging Margrethe Vestager, onderzoek naar machtsmisbruik van Google. Het bedrijf kreeg eerder dit jaar een boete van 2,42 miljard euro voor oneerlijke concurrentie via prijsvergelijker Google Shopping én er staan nog twee andere onderzoeken op de rol. Verder blijven Europese privacywaakhonden kritiek hebben op het datadelen tussen WhatsApp en Facebook.

Vestager werd tijdens de opening geïnterviewd door plaatsvervangend hoofdredacteur van techsite Recode, Kara Swisher. De techjournaliste vroeg de Eurocommissaris: "Hoe erg heeft Silicon Valley het verknald?" Waarop Vestager antwoordde: "Erg genoeg om Google een boete van 2,42 miljard dollar op te leggen."

Daarmee was de toon gezet. Volgens Vestager onderschatten de platforms de macht die ze hebben.

De techwereld staat onder politieke druk. Maar het zou onterecht zijn de conferentie weg te zetten als een plek waar alleen maar gesproken wordt over de 'donkere kant' van technologie. Dat is niet zo.

Het gaat op de diverse podia ook over de toekomst van auto’s, robotisering, maar ook over hoe de gezondheids- en muziekwereld zich ontwikkelen en wat op het gebied van financiën gebeurt. Daarnaast zijn er stands waar bedrijven, van start-ups tot multinationals, zichzelf presenteren.

Daarmee is het dus ook de plek om nieuwe technologieën te leren kennen en ideeën op te doen. En ook al loopt de spanning tussen de tech en politiek op, ze hebben elkaar net zo goed nodig. Want als er één ding duidelijk is, is dat de toekomst vol zit met technologie en dat wordt de komende jaren waarschijnlijk alleen maar meer.

Zo kreeg onlangs Sidewalk Labs, een zusterbedrijf van Google, van de gemeente Toronto toestemming om een compleet nieuwe wijk in de stad te ontwikkelen. De wijk moet onder meer beter omgaan met energie en speciale wegen bevatten voor zelfrijdende auto’s en robots die via tunnels pakketjes bezorgen.

Een schets van het nieuwe futuristische stadsdeel van Toronto

En grote techbedrijven, met Apple voorop, hebben interesse in de medische wereld. Volgens zakenzender CNBC is het bedrijf druk bezig met het ontwikkelen van sensoren die bijvoorbeeld de bloedsuikerspiegel kan meten. Bijvoorbeeld via een slim horloge.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl