Andrea Pirlo in dienst van New York City FC
NOS VoetbalAangepast

Gestopte Pirlo sluit de fans in zijn hart

Andrea Pirlo heeft zijn laatste minuten als profvoetballer erop zitten. Veel meer dan een handvol waren het er overigens niet. En bovendien in een competitie die zijn status verre van recht aandoet. De 38-jarige Italiaan mocht in de slotfase invallen bij New York City, dat op dat moment op het punt stond uitgeschakeld te worden in de play-offs van de Amerikaanse Mayor League Soccer (MLS).

En zo kwam er een toch wel roemloos einde aan een glorieuze carrière. De middenvelder met de fluwelen trap en het superieure spelinzicht speelde sinds 2015 in de Verenigde Staten, maar Il Maestro boekte zijn grote successen in en namens zijn vaderland.

Duel tussen Ajacied Wesley Sneijder en Andrea Pirlo van AC Milan in het Champions League-seizoen

Zo leidde de immer stoïcijns uit zijn ogen kijkende Pirlo zowel AC Milan (2004 en 2011) als Juventus (2012, 2013, 2014 en 2015) naar de Italiaanse titel en won hij met de Milanese club in 2003 en 2007 de Champions League.

Wereldkampioen

Het grootste succes boekte de architect met zijn kenmerkende halflange haren met de nationale ploeg. In 2006 werd Italië in Duitsland wereldkampioen door in de finale tegen Frankrijk de (na de 1-1 na 120 minuten) noodzakelijk geworden strafschoppen het best te nemen. Pirlo verzilverde de eerste in die reeks en werd voor de derde keer dat toernooi uitgeroepen tot Man of the Match.

Andrea Pirlo verschalkt Fabien Barthez in de WK-finale van 2006

Pirlo, die in 1995 als 16-jarige in het shirt van Brescia voor het eerst in de Serie A acteerde, had een maand geleden al aangekondigd dat er een volgend seizoen voor hem niet meer inzat. En dus werd de wedstrijd tegen Columbus Crew, dat zich na de 4-1 thuiszege wel een 2-0 nederlaag kon permitteren in New York, de laatste van zijn profloopbaan die de 116-voudig international ook bij Internazionale en Reggina had gebracht.

Reis voorbij

"Niet alleen eindigt mijn avontuur bij New York City, ook mijn reis als speler is voorbij", meldde Pirlo na afloop. "Ik wil mijn familie en kinderen danken voor de steun en liefde die ze mij altijd hebben gegeven."

"Ik wil ook elke club bedanken waarvoor ik de eer heb gehad te spelen, elke ploeggenoot aan wiens zijde ik heb mogen voetballen en alle mensen die mijn carrière zo ongelooflijk hebben gemaakt, en niet te vergeten alle supporters wereldwijd die mij gesteund hebben. Jullie zitten voor altijd in mijn hart.''

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl