Een van de Catalaanse burgemeesters, Miquel Buch, bij een eerdere ontmoeting met Puigdemont
NOS NieuwsAangepast

200 Catalaanse burgemeesters naar Brussel

Een delegatie van 200 Catalaanse burgemeesters reist morgen naar Brussel. De voorstanders van onafhankelijkheid willen uit eigen ervaring vertellen over de gevolgen van het afzetten van de Catalaanse regering. Het is niet duidelijk of en door wie ze in Brussel worden ontvangen.

Het besluit voor de reis naar Brussel werd vrijdag genomen, zeiden de burgemeesters op de Catalaanse radio. Een vliegtuig brengt de bestuurders morgen naar de Belgische hoofdstad en dezelfde dag weer terug. Volgens een van de burgemeesters was er zoveel animo dat de delegatie ook twee keer zo groot had kunnen zijn.

De burgemeesters eisen de onmiddellijke vrijlating van de ministers die in de Spaanse cel zitten. Ze spreken van politieke gevangenen en schendingen van fundamentele rechten. Ook erkennen ze alleen het gezag van de afgezette Catalaanse regering en niet het gezag van de waarnemer die door de Spaanse regering is aangesteld, op grond van artikel 155 van de grondwet.

Tegenstanders

Ook een groep Catalaanse tegenstanders van onafhankelijkheid reist morgen naar Brussel. De ondernemers pleiten daar voor een "stabiele situatie binnen Spanje en de Europese Unie". Om 12.30 uur geven ze een persconferentie in het gebouw van het Europees Parlement.

Gisteren gaven de afgezette Catalaanse regiopresident Puigdemont en vier ministers zich aan bij de Belgische politie. Ze werden vrijgelaten op voorwaarde dat ze in België blijven tot de rechter een oordeel heeft gegeven over het Spaanse arrestatiebevel. Dat gebeurt waarschijnlijk in de loop van volgende week.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl