Mathieu van der Poel
NOS WielrennenAangepast

Van der Poel crosst met overtuiging, flair en vooral veel plezier

Met een ongekend machtsvertoon kroonde Mathieu van der Poel zich zondagmiddag tot Europees kampioen veldrijden. Van start tot finish reed de Nederlander op kop. Lars van der Haar kwam binnen op 22 seconden, maar vooral het gat met nummer drie Toon Aerts was indrukwekkend: 1 minuut en 34 seconden.

"Ik volg het veldrijden al zo'n twintig jaar, maar dit heb ik nog nooit gezien", zegt NOS-commentator Jeroen Koster. "Zo'n groot verschil is echt uitzonderlijk. Het lijkt op de dominantie van Marianne Vos van een aantal jaar geleden. Zij kon ook met een halve ronde verschil winnen."

Ook oud-veldrijder Richard Groenendaal is onder de indruk. "Het is prachtig. Het is bijna de perfectie die je ziet als je Van der Poel ziet rijden. Hij rijdt zoals we allemaal graag hadden gereden. Ik ben niet zo jaloers ingesteld, maar met die flair, overtuiging en het plezier wil iedereen wel rijden. Het ziet er allemaal heel makkelijk uit."

Gemis Van Aert drukt stempel

"De spanning in het wielrennen staat of valt met duels", zegt Koster. "De Belgen misten Wout van Aert en het leek of ze zich daardoor al bij voorbaat hadden neergelegd bij een zege van Van der Poel."

Het gemis van Van Aert drukte inderdaad een behoorlijke stempel op de wedstrijd, zag ook Groenendaal. "Als Van der Poel wegrijdt met Wout van Aert wil hij nog wel eens twijfelen. Nu is hij vanaf het begin vol gas doorgereden."

'Reageren op een demarrage'

Volgens Koster is Van Aert ook de grote tegenstander van Van der Poel. "Van Aert is de laatste jaren de enige die het Van der Poel echt moeilijk kan maken, al doet Van der Haar het soms ook. Van Aert heeft meer bravoure dan de andere Belgen."

Toch kan het verschil in trainingen Van Aert uiteindelijk opbreken, verwacht Koster. "Van Aert traint ook op de weg, zes uur lang. Dat is heel wat anders dan de intervallen in het veld. Daardoor kan hij misschien minder goed reageren op een demarrage van Van der Poel en dat kan hem het WK kosten."

2004: Richard Groenendaal op weg naar de nationale titel

Volgens Koster zijn de omstandigheden voor Van der Poel ideaal. "Hij heeft vader Adrie als begeleider, broer David als trainingsmaat en adjudant en zijn moeder gaat ook altijd mee."

"Bovendien is het een voordeel dat hij als Nederlander in Vlaanderen woont. De pers richt zich op Wout van Aert en de veertienjarige Thibau Nys. Alles wat zij doen staat in de krant. Van der Poel is voor de Vlaamse pers, die niet vies is van een schandaaltje, toch minder interessant."

'Niet zeuren, maar vliegen'

Het verschil werd in het Tsjechische Tábor gemaakt op de balken, volgens Koster. "Mathieu bleef er maar overheen springen op zijn fiets, tot en met de laatste ronde. Dat was helemaal niet meer nodig en was best riskant. Maar zo is Mathieu. Die denkt: niet zeuren, maar vliegen."

"Hij was één van de weinigen die op de fiets kon blijven", zag ook Richard Groenendaal. "Hij springt er gewoon met speels gemak overheen. De anderen moeten afstappen en verliezen daar niet alleen tijd, maar ook heel veel kracht. Van der Poel kan als het ware gewoon doorfietsen en iedereen onder druk zetten."

Dat de overmacht voor saaie wedstrijden gaat zorgen, gelooft Groenendaal niet. "Het wordt saai als je erop wil gokken, maar we moeten wel de prestatie van Van der Poel bewonderen. De manier waarop hij zijn crossen wint, moeten we echt waarderen."

Samenvatting EK veldrijden: Van der Poel oppermachtig

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl