Donna Brazile (l.) geeft de voorzittershamer over aan haar opvolger Perez
NOS NieuwsAangepast

Democraten beloven eerlijke voorverkiezingen in 2020

Bij de Amerikaanse voorverkiezingen in 2020 krijgen alle Democratische kandidaten een eerlijke kans om de nominatie te veroveren. De voorzitter van het partijbestuur van de Democraten heeft beloofd dat het proces "ondubbelzinnig eerlijk en transparant" zal zijn.

Voorzitter Perez reageert daarmee op zijn voorganger Donna Brazile, die deze week in een artikel schreef dat de voorverkiezingen van vorig jaar gemanipuleerd waren in het voordeel van Hillary Clinton.

Perez zegt nu toe dat bijvoorbeeld het schema voor de debatten tussen de kandidaten vooraf zal worden vastgesteld, in plaats van dat erover wordt onderhandeld als de kandidaten al in de race zijn.

Clinton vervangen

De beschuldigingen van manipulatie zijn niet nieuw. Er lekten in 2016 al e-mails uit die erop wezen dat het partij-establishment op de hand van Clinton was en haar probeerde te bevoordelen ten koste van de andere kandidaten, met name senator Bernie Sanders, die een verrassend succesvolle campagne voerde. De uitgelekte e-mails kostten toenmalig voorzitter Debbie Wasserman Schulz de kop.

Zij werd opgevolgd door Brazile, die deze week een boek publiceert over de verkiezingen van 2016. Brazile onthult daarin dat ze heeft overwogen om Clinton te vervangen door vicepresident Joe Biden, toen Clinton onwel werd na de herdenking van de aanslagen van 11 september. Clinton bleek toen longontsteking te hebben, maar tot een wisseling van kandidaten is het dus niet gekomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl