Acteur Kevin Spacey werd deze week meermaals beschuldigd van seksuele intimidatie
NOS NieuwsAangepast

Beste uit het Oog: Ruttes 'nieuwe baby', Biafra en #MeToo-dilemma's

Na 225 dagen formeren is er eindelijk een nieuw kabinet. Het wekelijks gesprek met de minister-president heeft daarmee de langste pauze ooit gekend. Mark Rutte kon dan ook niet wachten om met Joost Vullings terug te blikken op de eerste week van zijn derde kabinet. Rutte II noemde hij ooit 'de beste ministerraad ooit', maar die titel draagt hij nu al over aan zijn nieuwe regeringsploeg. "Uiteindelijk is je laatste baby het liefst."

Vijftig jaar geleden kwam in Nederland een hulpactie op gang om zieke kinderen uit het door hongersnood en geweld getroffen Biafra in Nigeria naar Nederland te halen. Marie-Louise Schipper zocht uit hoe het met hen is afgelopen in het boek Goede bedoelingen. Oud-schaatscoach Henk Gemser was één van de pleegouders. Hij zorgde voor Asuquo, die na herstel werd teruggestuurd naar Nigeria en na een half jaar overleed. "Ik had met hem moeten onderduiken."

De #MeToo-discussie is uitgegroeid tot een wereldwijde discussie over wat seksueel toelaatbaar is. In de podcast hoor je hoe het onderwijs worstelt met deze problematiek en waarom Trouw-hoofdredacteur Cees van der Laan het misbruikverhaal van Jelle Brandt Corstius op zijn voorpagina plaatste.

Verschillende beroemdheden vallen van hun voetstuk door aantijgingen van seksuele intimidatie, waaronder acteur Kevin Spacey. Filmjournalist Floortje Smit vertelt hoe deze onthullingen samenvallen met de rollen die hij heeft gespeeld. Hoofdredacteur van Het Parool Ronald Ockhuysen tobt over het dilemma of seksueel wangedrag afbreuk doet aan het werk van een kunstenaar.

Meer luisteren?

De formatie is dan wel eindelijk voorbij, onze politieke podcast gaat door! In De Stemming van Vullings en Van Weezel analyseren Joost en Max hoe de oppositie presteerden bij het debat over de regeringsverklaring.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl