Een Amerikaanse grenswachter in Texas
NOS NieuwsAangepast

Autoriteiten VS laten Mexicaans meisje (10) vrij

De Amerikaanse autoriteiten hebben een ernstig ziek 10-jarig Mexicaans meisje vrijgelaten, dat was opgepakt nadat ze een medische behandeling had ondergaan. Rosa Maria Hernandez, die illegaal in de VS woont sinds ze drie maanden is en aan een hersenaandoening lijdt, moest dinsdag met spoed worden geopereerd aan haar galblaas.

Toen ze vanuit haar woonplaats vlak bij de Mexicaanse grens naar een ziekenhuis in Corpus Christi werd gebracht, ruim 200 kilometer verderop, werd de ambulance tegengehouden bij een van de vele controleposten die er op de wegen vlak bij de grens tussen de VS en Mexico zijn. De grenswachten stonden toe dat Hernandez, die werd vergezeld door een volwassen neef, naar het ziekenhuis werd gebracht en geopereerd.

Rechter

Maar toen het meisje was bijgekomen, moest ze mee naar een instelling voor alleenstaande minderjarige illegalen in San Antonio. Er ontstond ophef over de aanhouding. Burgerrechtenorganisaties en Democratische politici maken zich kwaad over het harde anti-immigratiebeleid van de regering-Trump.

Een organisatie sleepte de regering voor de rechter, omdat Hernandez recht zou hebben op verdere behandeling na de operatie. Dat recht wordt haar ontzegd, was het argument. De grenswachten zouden er ook voor hebben kunnen kiezen om haar gewoon door te laten. Maar volgens een hoofd van de grenswacht hebben zijn mensen hun best gedaan om te zorgen dat het meisje de behandeling kon krijgen die ze nodig had.

Het is onduidelijk waarom ze nu toch op vrije voeten is gesteld. Volgens de burgerrechtenorganisatie gaat ze naar huis om te herstellen van de ingreep. Maar ze heeft een oproep gekregen om zich opnieuw bij de grensbewaking te melden, wat kan betekenen dat ze toch nog wordt uitgezet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl