Carles Puigdemont
NOS NieuwsAangepast

Europees arrestatiebevel tegen Catalaanse leider Puigdemont

Een rechter in Madrid heeft een Europees arrestatiebevel uitgevaardigd tegen de afgezette Catalaanse regiopresident Puigdemont en vier Catalaanse ministers.

Zij hadden vanwege het uitroepen van de onafhankelijkheid van Catalonië gisteren moeten verschijnen voor een verhoor bij het Hooggerechtshof in Madrid, maar zitten op dit moment allemaal in België.

Rechtvaardige rechtspraak

Het federaal parket bevestigt dat het Europees aanhoudingsbevel voor Puigdemont is aangekomen. Eerder zei het parket al dat het mee zal werken aan de uitvoering van een arrestatiebevel, als dat volgens de geldende regels is uitgevaardigd. Dat wordt nu onderzocht.

Dat betekent dat Puigdemont moet worden opgepakt en binnen 24 uur verhoord moet worden door de onderzoeksrechter. Die moet daarna binnen 30 dagen beslissen of hij wordt aangehouden. Daartegen kan Puigdemont in beroep gaan. Een definitief besluit moet dan binnen 60 dagen worden genomen. Als besloten wordt om het aanhoudingsbevel uit te voeren moet Puigdemont binnen 10 dagen na het definitieve besluit worden uitgeleverd aan Spanje.

Verwarring

Tegen de Belgische zender RTBF zei Puigdemont dat hij zich wil onderwerpen "aan het echte gerecht", waarmee hij het Belgische bedoelt. Het Spaanse gerecht is volgens hem beïnvloed door de politiek en staat niet garant voor een rechtvaardige en transparante rechtspraak.

De Spaanse openbaar aanklager vroeg de rechtbank gisteren al om een arrestatiebevel voor Puigdemont. Daar ontstond verwarring over toen zijn Belgische advocaat verklaarde dat zo'n bevel er al was. Later bleek dat niet het geval.

De rechter wees het verzoek van Puigdemont om te getuigen via een videoverbinding af.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl