De bus heeft 85 zitplaatsen, wifi en usb-aansluitingen
In samenwerking met
RTV Drenthe
NOS Nieuws

Eerste dubbeldekker-bus in ov de weg op

De eerste dubbeldekker-bus in het Nederlandse openbaar vervoer is vandaag de weg opgegaan. Vanochtend maakte de dubbeldekker zijn eerste testrit in Emmen. Daarna werd de bus meteen ingezet in de dienstregeling.

De Qliner van vervoersbedrijf Qbuzz rijdt op het traject Emmen-Groningen. De bus heeft 85 zitplaatsen, wifi en usb-aansluitingen. "Deze bussen hebben alles om met comfort te kunnen reizen. Je rijdt over het mooiste stukje Hondsrug. Dat moet een beleving zijn", zegt gedeputeerde Henk Brink tegen RTV Drenthe.

De dubbeldekkers worden ingezet om het groeiend aantal reizigers aan te kunnen. Het project kost de provincie zes miljoen euro. Reizigers betalen even veel als in een normale bus. Een rit van Emmen naar Groningen kost ongeveer tien euro.

Blinden en slechtzienden

Bij de testrit was ook het OV-consumentenplatform aanwezig. Zij controleerden de bus op eventuele tekortkomingen. Volgens een woordvoerder is de bus nog niet helemaal geschikt voor blinden en slechtzienden. Zo zijn de stopknoppen niet goed zichtbaar en is er geen brailleschrift. Qbuzz zegt in een reactie daar aan te zullen werken.

De komende weken gaan nog vier Qliner dubbeldekkers in Drenthe rijden. Het is de bedoeling dat in december vijf dubbeldekkers op het traject rijden, naast de gewone lijnbussen.

Volgende maand neemt ook Connexxion dubbeldekkers in gebruik. De maatschappij gaat achttien bussen inzetten op de lijn tussen Haarlem en Schiphol.

Advertentie via Ster.nl