Fietsen in de fietsenstalling van Amsterdam CS
NOS NieuwsAangepast

Meer ruimte in fietsenstallingen bij stations, maar nog niet genoeg

Een op de vijf mensen die met de fiets naar het station gaan, slaagt er niet altijd in om een plekje in de fietsenstalling te vinden. Dat blijkt uit een enquête van de Fietsersbond onder 2500 mensen.

Driekwart van de ondervraagden vindt de stationsstallingen goed of redelijk; een kwart oordeelt dat de stallingen matig of slecht zijn. Het slechtst uit het onderzoek komen de stallingen bij Amsterdam Sloterdijk, Rotterdam Alexander en Rijssen. De stations van Alkmaar, Arnhem, Haarlem, Hengelo en Houten krijgen juist van iedereen een positieve waardering.

Nieuwe stallingen

De afgelopen jaren is er veel geld gestoken in de aanleg van nieuwe stallingen op stations. Volgens de Fietsersbond zijn veel mensen daar blij mee. "Er is veel geïnvesteerd. En de meeste fietsers zijn tevreden met de nieuwe stallingen. Maar tegelijkertijd zien we ook dat het aanbod nog steeds tekortschiet", zegt Wim Bot van de Fietsersbond.

Bijna de helft van alle ondervraagden gaat met de fiets naar het station. Van degenen die niet met de fiets komen, zegt een derde dat de reden is dat er niet voldoende rekken zijn. "Er zijn veel mensen die niet met de fiets komen omdat ze bang zijn dat hun fiets wordt gestolen of beschadigd raakt. Er moeten meer en ruimere rekken komen, waarin treinreizigers snel, gemakkelijk en veilig hun fiets kunnen parkeren. Investeren heeft de allerhoogste prioriteit", zegt Bot.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl