NOS NieuwsAangepast

Wekdienst 1/11: Ruttes regeringsverklaring, een referendum en een robot

Goedemorgen! Komt er een referendum over de aftapwet? Vandaag maakt de Kiesraad het bekend. Ook leest premier Rutte zijn regeringsverklaring voor in de Tweede Kamer. En in de VS geven Facebook, Google en Twitter uitleg in het Congres over Russische advertenties en de presidentsverkiezingen.

Het is vandaag vaak bewolkt. In de loop van de dag maakt het zuiden kans op een beetje zon, in het noorden kan juist een bui vallen. Het wordt 12 tot 14 graden.

Ga je vandaag op pad? Dit is het overzicht van de files en de situatie op het spoor.

Wat brengt vandaag?

• De Kiesraad maakt bekend of er een referendum komt over de Wet op de Inlichtingen- en veiligheidsdiensten. Of het raadgevend referendum er nou komt of niet, voor CDA-leider Buma maakt dat niet uit: dit weekend zei hij dat hij hoopt dat de regering de uitslag negeert.

• Om 10.30 uur begint premier Rutte met het voorlezen van de regeringsverklaring in de Tweede Kamer. Alle ministers en staatssecretarissen zijn daarbij aanwezig. De regeringsverklaring is het officiële moment dat de premier zijn kabinet aan de volksvertegenwoordigers presenteert en een toelichting geeft op het regeerakkoord. Aansluitend is er een debat.

• Facebook, Google en Twitter geven in het Amerikaanse Congres uitleg over de manier waarop Rusland advertenties heeft gebruik om mogelijk de presidentsverkiezingen te beïnvloeden.

• De oud-hoofdredacteur van de Turkse krant Cumhuriyet geeft de Vrijheidslezing in Amsterdam. Er was veel te doen rond de komst van Can Dündar: het leek erop dat hij niet naar Nederland durfde te reizen omdat Turkije Interpol had verzocht om een arrestatiebevel. Later zei Dündar het toch aan te durven.

• De jaarlijkse campagne Nederland Leest begint. Auteur Ronald Giphart heeft samen met robot een verhaal geschreven en presenteert het vandaag. Lees hier wat Giphart over het experiment zegt.

Wat heb je gemist?

De aanslagpleger in New York handelde uit naam van terreurorganisatie IS, dat melden Amerikaanse media. De 29-jarige Sajfoello Sajpov reed gisteren met een pick-uptruck in op fiets- en wandelpad en doodde acht mensen. In zijn auto werd een briefje gevonden, waarop staat dat hij aan IS-gelieerd is.

Aanslagpleger Sajfoello Sajpov

Anders nieuws uit de nacht:

- De 'aftapwet' wordt uitgesteld: het lukt niet om de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv) voor 1 januari te laten controleren door een toetsingcommissie.

- Driekwart peuters wereldwijd maakt thuis geweld mee: het gaat volgens Unicef om zo'n 300 miljoen kinderen van tussen de 2 en 4 jaar oud.

- 'Anti-radicaliseringscampagne Amsterdam was niet meer dan plan': de gemeente ontkent dat de overleden burgemeester het plan heeft uitgevoerd.

- Rokers stoppen vooral voor gezondheid kinderen: daarna zijn de eigen gezondheid en het advies van een zorgverlener de meest genoemde redenen volgens het CBS.

En dan nog dit:

Hou je van lezen, reis je met het openbaar vervoer en woon je in Rotterdam? Dan kun je vanaf vandaag terecht bij de stationsbibliotheek op Rotterdam Centraal. Er zijn zo'n 1000 boeken te leen en bezoekers kunnen ook digitale kranten en tijdschriften lezen. Op maandag, woensdag en vrijdag is er een bibliothecaresse, de andere dagen geldt self-service.

De stationsbieb zit op de eerste verdieping van Rotterdam Centraal en opent om 09.30 uur.

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl