In samenwerking met
RTV Drenthe
NOS Nieuws

Invallen in Nederland en Letland vanwege belastingfraude

De Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) heeft vandaag invallen gedaan in Groningen, Drenthe en Overijssel in een groot onderzoek naar belastingfraude. Naast de invallen in Nederland, werd er gelijktijdig ook op tien locaties in Letland gezocht.

Drie mannen en drie vrouwen zijn aangehouden. Zij worden verdacht van belastingfraude, witwassen en valsheid in geschrifte.

Detacheringsbureau

De zaak kwam aan het rollen na een controle van de Belastingdienst bij een detacheringsbureau. Het bureau wierf personeel in Letland en leende deze mensen vervolgens uit als uitzendkracht aan bedrijven in Nederland.

De bedrijven betaalden normale tarieven voor de werknemers, maar het detacheringsbureau noteerde in de eigen boeken een veel lagere onbelaste stagevergoeding. De Belastingdienst liep vermoedelijk meer dan een miljoen euro aan belastinginkomsten mis.

Doorzoekingen

Het detacheringsbureau is verbonden aan de Bikkel Groep uit Hoogeveen. Volgens RTV Drenthe doorzochten ruim 220 rechercheurs vandaag woningen en bedrijfspanden die verbonden zijn aan het bedrijf.

Er is beslag gelegd op twee woningen, vijf auto's en 26 bankrekeningen. Ook is beslag gelegd op de administratie van het bedrijf en vijf bankrekeningen in Letland.

De twee hoofdverdachten, een 48-jarige en een 42-jarige man, zijn aangehouden op vliegveld Eindhoven bij aankomst in Nederland. Zij komen allebei uit Nederland. De medeverdachten, twee Letten van 38, een Let van 49 en een 38-jarige Nederlander, werden in Letland aangehouden.

Advertentie via Ster.nl