Anne Frank-actiestickers in Italië
NOS VoetbalAangepast

Nu ook Anne Frank-stickers in Leipzig

Na Italië zijn nu ook in Duitsland beledigende stickers opgedoken met een afbeelding van Anne Frank in een voetbalshirt. Aanhangers van 1. FC Lokomotive Leipzig hebben stickers verspreid in de aanloop naar de derby tegen BSG Chemie in de Regionalliga, het vierde niveau in Duitsland.

Op de stickers is Anne Frank te zien in een voetbalshirt met het logo van BSG Chemie en de opdruk 'JDN CHM', wat staat voor Juden Chemie.

Lokomotive Leipzig heeft zich van de actie gedistantieerd en aangifte gedaan. "Voordat iemand op het volledig absurde idee zou komen dat onze club iets met deze walgelijke actie te maken heeft, willen wij duidelijk maken: FC Lokomotive Leipzig distantieert zich in de scherpste bewoordingen van alle vormen van antisemitisme en fascisme", aldus een verklaring van de club.

Lokomotive Leipzig heeft al jaren problemen met een harde kern met neo-nazistische sympathieën, terwijl rivaal Chemie Leipzig juist populair is bij extreem-linkse supporters.

Onlangs werden in Düsseldorf al stickers aangetroffen met Anne Frank in een outfit van Schalke 04.

Supporters Lazio

In Italië waren dergelijke stickers voor het eerst te zien. Fans van Lazio lieten in hun stadion in Rome afbeeldingen met Anne Frank en antisemitische leuzen achter. De uitingen waren gericht tegen supporters van stadgenoot en aartsrivaal AS Roma, met wie zij het Olympisch Stadion van Rome delen.

Als reactie werd afgelopen weekeinde voorafgaand aan wedstrijden in de Serie A een minuut stilte gehouden en werd er een passage uit het dagboek van Anne Frank voorgelezen.

De spelers van Lazio doen de warming-up in shirts met de afbeelding van Anne frank

De joodse Anne Frank stierf in februari 1945 op vijftienjarige leeftijd in het concentratiekamp Bergen-Belsen in Duitsland. Het dagboek dat ze in het Achterhuis in Amsterdam schreef, bleef bewaard en werd wereldberoemd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl