NOS NieuwsAangepast

Drie aanhoudingen voor drugshandel in groot onderzoek in Sneek

In Sneek zijn drie mannen aangehouden in een groot politieonderzoek naar mensen met opvallende hoeveelheden geld zonder een aannemelijke verklaring voor hun hoge inkomen. De drie mannen van 31, 32 en 33 worden ervan verdacht dat ze in drugs handelden en de opbrengst hebben witgewassen. Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.

De politie zegt dat de mannen, die waarschijnlijk handelden via het dark web, afnemers in heel Nederland en vermoedelijk ook daarbuiten hadden. Met de aanhouding van de 33-jarige man denkt de politie de hoofdverantwoordelijke voor de handel te hebben.

Deze week zijn in Sneek 15.000 xtc-pillen in beslag genomen. Ook legde de politie beslag op zeven woningen, waardevolle spullen en geld. Er is op tien locaties naar drugs, geld en financiële administratie gezocht. Verder zijn verschillende auto's in beslag genomen.

Bitcoins

Een van de verdachten, de man van 31, werd in 2015 al eens opgepakt nadat een hennepkwekerij in Sneek was opgerold. Uit financieel onderzoek naar die kwekerij bleek toen dat hij samen met een ander 440.000 euro aan bitcoins had verzilverd.

Volgens de politie blijkt uit de onderzoeken naar de hennepkwekerij en de harddrugshandel dat de verdachten werkten met bitcoins. Om niet op te vallen bij de autoriteiten lieten de verdachten het digitale geld door een soort wisselkantoor omzetten in euro's.

Het onderzoek wordt gedaan door meer dan 150 agenten, digitale recherche, Defensie en de FIOD.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl