Monument van Aletta Jacobs in Groningen
NOS NieuwsAangepast

Unesco erkent archief Aletta Jacobs als werelderfgoed

Unesco heeft het archief van Nederlands bekendste feministe Aletta Jacobs (1854-1929) erkend als werelderfgoed en in het Memory of the World-programma opgenomen. Door de erkenning krijgt het werk een beschermde status.

Het archief omvat afbeeldingen, voorwerpen en documenten die de Nederlandse en internationale strijd voor vrouwenrechten laten zien. Een van de belangrijkste thema's in het archief is de strijd om vrouwenkiesrecht. Zo zijn brieven terug te vinden van internationale feministen als Carrie Chapman Catt en Olive Schreiner, gericht aan Jacobs.

Slechts vijf vrouwen

Het archief bevindt zich in Amsterdam bij Atria, kennisinstituut voor emancipatie en vrouwengeschiedenis. Volgens directeur Renée Römkens is de erkenning bijzonder: "Het archief van Aletta Jacobs geeft een weerslag van de voortrekkersrol die Aletta Jacobs op veel gebieden vervulde. Slechts vier andere vrouwen komen voor in die lijst, op de ruim vierhonderd archieven die zijn opgenomen."

Aletta Jacobs werd naast haar strijd voor het vrouwenkiesrecht bekend als de eerste vrouw in Nederland die een universitaire studie afrondde. In 1877 en 1878 legde ze in Groningen haar artsexamen af. Daar was speciaal toestemming voor gegeven door premier Thorbecke. Daarna werd ze ook de eerste Nederlandse vrouw die promoveerde.

Naast het archief van Jacobs, worden door Unesco vier andere Nederlandse nominaties toegevoegd: een Westerbork-film met daarin originele beelden uit 1944, het Amsterdams Notarieel Archief (1578-1915), het archief van filosoof Ludwig Wittgenstein en Panji, een reeks verhalen over de gelijknamige Javaanse prins.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl