De elf van Basel die Benfica met 5-0 klopten. Rechtsachter staand Ricky van Wolfswinkel
NOS VoetbalAangepast

De vruchten van het secure beleid van FC Basel

Als FC Basel vanavond thuis wint van CSKA Moskou, is de ploeg dicht bij de volgende ronde in de Champions League.

Het zou niet voor de eerste keer zijn dat de Zwitserse kampioen zich door de groepsfase worstelt. De vraag dringt zich op waarom Nederlandse clubs niet kunnen wat Basel wel af en toe lukt.

Drie jaar geleden overleefde Basel de groepsfase ook al door thuis te winnen van Liverpool en uit een remise uit het vuur te slepen. In de tweede ronde bleek FC Porto te sterk.

In de editie van dit jaar zit Basel in de groep bij Manchester United, Benfica en CSKA Moskou. Na een kansloze 3-0 nederlaag in Manchester volgden knappe overwinningen op Benfica (5-0) en CSKA Moskou (0-2).

Vergelijk

Laten we het vergelijk eens maken met Feyenoord, dat in zijn groep puntloos onderaan staat. Basel telt ongeveer 180.000 inwoners, Rotterdam 640.000. Het Sankt-Jakob Park kan zo'n 35.000 toeschouwers herbergen, in De Kuip is plek voor 47.000 voetbalfans.

Basel-verdediger Taulant Xhaka is dolblij met zijn treffer tegen CSKA Moskou

De opbrengsten van televisierechten liggen in Zwitserland zeker niet hoger dan in Nederland. Basel heeft weliswaar een grotere omzet (113 miljoen) en boekt meer winst (25 miljoen) dan Feyenoord (68 miljoen omzet, 6 miljoen winst), maar het zijn zeker geen 'Engelse' verschillen.

Wat Basel wel voor heeft op Feyenoord: de club is sinds 2010 onafgebroken landskampioen en daardoor verzekerd van Champions League, al sneuvelde de club ook weleens in de voorronde.

Rijke vrouw

Basel had tot 2012 de financiële ondersteuning van Gisela Oeri, die wordt beschouwd als de rijkste vrouw van Zwitserland. Coach Christian Gross maakte destijds dankbaar gebruik van de weldoenster. Maar mevrouw Oeri vond het na 2012 welletjes en ondersteunt nu alleen de jeugdopleiding nog.

Basel maakte vijf jaar geleden een belangrijke omslag. Na het wegvallen van sponsorgeld en vanwege de bescheiden tv-gelden in Zwitserland werden twee nieuwe levensaders aangeboord: het eigen publiek en spelershandel.

Voetbal in het Sankt-Jakob Park moest een feest worden. De club nam de catering in eigen hand en beschouwt wedstrijden als een theatershow waarbij continu iets nieuws moet worden geboden.

Scouting

Dat nieuwe zit 'm vooral in de spelers. De scouting van Basel zoekt het bij voorkeur op paden die nog niet geëffend zijn. Recent voorbeeld is de Egyptenaar Mohamed Salah die in 2014 voor tien miljoen aan Chelsea werd verkocht. En vorig jaar verkaste de Zwitserse Kameroener Breel Embolo voor 25 miljoen euro naar Schalke 04.

Breel Embolo (links) speelde vorig seizoen nog met Jean-Paul Boëtius bij Basel

Het motto in Basel is helder: met een goede boekhouding win je geen wedstrijden. Maar als een speler met mooie winst verkocht kan worden, wordt er rap een klap op gegeven.

Een technische commissie van vijf man, met daarin de trainer, bepaalt of er spelers ge- of verkocht worden. Zo is de club niet afhankelijk van de grillen van één persoon en zijn er toch korte lijntjes om snel beslissingen te kunnen nemen.

Van Wolfswinkel

De club kijkt niet alleen naar jong talent. Dat bewijst het aantrekken van Ricky van Wolfswinkel, die vorig seizoen bij Vitesse met twintig goals in de eredivisie tweede werd op de topscorerslijst achter Feyenoorder Nicolai Jørgensen.

Basel streeft naar een mix van jong en oud en daarin past de 28-jarige Van Wolfswinkel uitstekend. Met zeven goals staat hij keurig in de top van de Zwitserse topscorerslijst. En dan te bedenken dat hij al een maand is uitgeschakeld door een gebroken middenvoetsbeentje, een blessure die hij opliep tegen Benfica.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl