Aanklager in de decembermoordenzaak Roy Elgin
NOS NieuwsAangepast

Wekdienst 30/10: webshops aangepakt en strafeisen decembermoorden

Goedemorgen! Vandaag viert stichting SIRE zijn 50-jarig bestaan in Amsterdam. En er begint een rechtszaak tegen een man die wordt verdacht van oorlogsmisdaden in Ethiopië.

Het is vandaag tamelijk bewolkt en er valt lokaal een bui. De zon laat zich ook af en toe zien en het wordt 10 tot 12 graden.

Ga je vandaag op pad? Dit is het overzicht van de files en de situatie op het spoor.

Het weer van maandag 30 oktober

Wat brengt vandaag?

• De Surinaamse president Bouterse weet het inmiddels: hij moet, als het aan de openbaar aanklager ligt, 20 jaar de cel in. Maar een aantal andere verdachten krijgt vandaag en morgen te horen wat de openbaar aanklager hen ten laste legt en welke straffen hij daarbij vindt passen.

• In Den Haag begint de rechtszaak tegen een man die wordt verdacht van oorlogsmisdaden in Ethiopië. De man van 63, die al jaren in Nederland woont, wordt verdacht van oorlogsmisdaden in Ethiopië. Die zou hij hebben gepleegd onder het regime van ex-dictator Mengistu.

• De Johannes Vermeer Prijs 2017, de Nederlandse staatsprijs voor de kunsten, wordt vanavond uitgereikt aan modeontwerper Iris van Herpen. Volgens de jury is zij al jaren toonaangevend binnen de internationale modewereld. Van Herpen ontvangt de prijs voor haar gehele oeuvre.

• Vandaag is het precies 7 jaar geleden dat de musical Soldaat van Oranje begon. Vorige week werd bekend dat de musical weer verlengd is, nu tot mei 2018. De voorstelling heeft al het theaterrecord van langstlopende musical in handen, maar gaat dus nog even verder.

De cast van De soldaat van Oranje

Wat heb je gemist?

Justitie gaat webshops die hun klanten mogelijk oplichten harder aanpakken. Als over een webwinkel drie aangiften worden gedaan bij de politie, worden betaaldiensten ingeseind. Die kunnen het betaalverkeer naar de webshop blokkeren om te voorkomen dat meer klanten worden opgelicht.

Anders nieuws uit de nacht:

• Honderden mensen in het noordwesten van Italië zijn op de vlucht voor bosbranden.

• Vrouwen in Saudi-Arabië mogen vanaf volgend jaar voor het eerst sportwedstrijden bezoeken in stadions.

• In Antwerpen zijn opnieuw grote vechtpartijen uitgebroken tussen groepen Turken en Koerden.

En dan nog dit:

SIRE, de organisatie die al de afgelopen decennia ruim honderd campagnes maakte over maatschappelijke thema's, bestaat 50 jaar. De Stichting Ideële Reclame viert dat in Amsterdam in het Tropenmuseum. De koning is daarbij aanwezig.

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl