Siem de Jong (r) maakte de 2-1 en wordt daarvoor bedankt door Hakim Ziyech

Ajax krijgt Willem II pas in slotfase op de knieën

Ajax heeft in Tilburg een 3-1 zege geboekt op Willem II, dat na de pauze een voorsprong niet kon vasthouden.

Voor de rust kreeg Ajax de beste kansen. Hakim Ziyech raakte de bal verkeerd na een voorzet van Donny van de Beek, een hard schot van Matthijs de Ligt werd gestopt en Klaas-Jan Huntelaar kopte tegen de paal.

Willem II counterde scherp en doelman André Onana moest ingrijpen bij een kopbal van Freek Heerkens en een schot van Pedro Chirivella. Etien Velikonja kreeg ook nog een kans: hij schoot naast.

Een steunbetuiging aan Willem II-spits Fran Sol in de negende minuut

Tien minuten na de rust zette Velikonja vanaf de stip Willem II op 1-0. Lasse Schöne had de strafschop veroorzaakt, maar maakte dat een kwartier later goed door met een zwabberschot voor de 1-1 te zorgen.

Het moegestreden Willem II kwam daarna meer onder druk te staan en invaller Siem de Jong bezorgde Ajax tien minuten voor tijd met een droog schot de voorsprong. Het was de derde wedstrijd op rij waarin De Jong trefzeker was.

In blessuretijd maakte David Neres er met zijn vijfde seizoenstreffer zelfs nog 3-1 van. Hij schoot uit de rebound raak na een gestopt schot van Huntelaar.

Hoewel de punten meegingen naar Amsterdam, kon Ajax-trainer Marcel Keizer niet tevreden zijn over het vertoonde spel. "We hebben niet top gespeeld. Dat lag aan onszelf, de scherpte aan de bal. Maar ook aan de tegenstander die de ruimtes heel klein maakte."

Siem de Jong was als invaller opnieuw goed voor een doelpunt. "Ik stond weer op de goede plaats", lachte De Jong na de wedstrijd. "Ik heb de laatste weken gelukkig belangrijk kunnen zijn." Op de vraag of hij genoegen neemt met de reserverol die hij bij Ajax heeft, was De Jong duidelijk: "Natuurlijk niet."

Teleurgesteld en trots

Willem II-trainer Erwin van de Looi was teleurgesteld, maar ook trots op zijn ploeg. "We hebben kansen genoeg gehad om Ajax pijn te doen. En wil je van Ajax winnen, dan moet je dat soort momenten pakken. Maar ik moet eerlijk zijn: we hebben alles gegeven wat we hadden."

Dat deden de Tilburgers mede voor spits Fran Sol, die donderdag werd geopereerd aan een tumor in zijn teelbal. "Het enige dat Fran wilde, is dat we vandaag 100 procent zouden gaan. En dat hebben we gedaan", zei aanvoerder Jordens Peters.