Stevo Akkerman
NOS NieuwsAangepast

Trouw-columnist Stevo Akkerman wint Heldringprijs

Trouw-columnist Stevo Akkerman is de winnaar van de J.L. Heldringprijs voor de beste columnist van Nederland. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt tijdens de Nacht van NRC.

Volgens de jury durft Akkerman in zijn columns ruimte te bieden aan twijfel, "iets wat je maar weinig tegenkomt in de wereld van de column". Daarnaast prijst de jury Akkerman vanwege zijn "voortreffelijk geschreven columns" waarin hij "afgewogen analyses" maakt over wat politici, partijen en gewone mensen beweegt. In zijn dankwoord noemde Akkerman het een enorme eer dat de jury de idealen van J.L. Heldring herkent in zijn werk.

Akkerman (54) schrijft pas anderhalf jaar columns voor Trouw. Daarvoor was hij onder meer werkzaam als redacteur bij Het Parool, Trouw en als correspondent in Praag voor radio en regionale kranten. Hij schreef meerdere boeken, waaronder de meermaals bekroonde roman Donderdagmiddagdochter.

Jérôme Heldring

De Heldringprijs is vernoemd naar de in 2013 overleden Jérôme Heldring, die decennialang columns schreef voor NRC Handelsblad. Sinds 2012 wordt de prijs uitgereikt. Een aantal grote nieuwsredacties draagt ieder een kandidaat voor.

Eerdere winnaars zijn onder anderen Volkskrant-columnist Sheila Sitalsing en NRC-columnist Caroline de Gruyter. Dit jaar bestond de jury uit letterkundige Herman Pleij, Giselle van Cann (NOS), Avinash Bhikhie (Nu.nl) en Folkert Jensma (NRC).

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl