In samenwerking met
Omroep Flevoland
NOS NieuwsAangepast

Urker partij niet blij met zondagse parkeercontrole

De Urker Gereformeerde Partij wil weten waarom er zondag parkeercontroles zijn uitgevoerd in Urk. De fractie heeft daarover vragen gesteld aan het college van burgemeesters en wethouders.

Ambtenaren controleerden zondag het parkeergedrag van kerkgangers, maar volgens de UGP is er door de gemeenteraad afgesproken dat er op zondag geen buitengewoon opsporingsambtenaren mogen werken.

Werken op de 'dag des Heeren' ligt gevoelig in Urk. "Enkele jaren geleden is er een flinke discussie geweest over de havenmeesters in ons dorp. Dat zijn ook boa's. Het merendeel van de raad was er toen tegen dat ze op zondag zouden werken", zegt raadslid Willard Woord. "De parkeercontrole zondag is ook door buitengewoon opsporingsambtenaren gedaan."

Het zit de partij ook dwars dat ze in een lokale krant moest lezen dat de boa's gingen controleren. De gemeenteraad is daarover niet geïnformeerd.

Nieuw parkeerbeleid

Voor zover bekend zijn er geen boetes uitgedeeld. Het is op zondag druk rond de kerken in het protestants-christelijke dorp. Om de drukte in goede banen te leiden geldt sinds september een nieuw parkeerbeleid. Parkeren mag in het centrum maximaal twee uur en alleen in de daarvoor aanwezige vakken. Nog niet iedereen is van die regels op de hoogte.

Om parkeerproblemen te voorkomen lijkt het de UGP beter om via kerkbladen mensen te wijzen op de parkeerregels, schrijft Omroep Flevoland.

Het uitschrijven van parkeerboetes is niet iets dat persé op zondag moet gebeuren.

Raadslid Willard Woord

De politie zou wel gewoon op zondag boetes uit kunnen schrijven. "De controleurs zijn in dienst van de gemeente Urk. Een politieagent is dat niet. Als een agent de controle had gedaan, hadden we er niets over gezegd."

Hoewel de zondagsrust belangrijk is voor de UGP zijn er uitzonderingen te bedenken. "Als het niet anders kan, mag er gewerkt worden van ons geloof, bijvoorbeeld als er bij ijzel gestrooid moet worden. Maar het uitschrijven van parkeerboetes is niet iets dat persé op zondag moet gebeuren."

De UGP bezet twee van de zeventien raadszetels in de gemeente Urk.

Advertentie via Ster.nl