Marino Pusic op de bank bij FC Twente
NOS VoetbalAangepast

Pusic: ontzettende uitdaging om iets van een groep te maken

FC Twente staat vrijdagavond tegen Excelsior onder leiding van interim-trainer Marino Pusic. De 46-jarige Kroaat woont ruim 25 jaar in de Achterhoek, heeft behoorlijk wat bagage, maar zijn naam doet bij weinig mensen een belletje rinkelen. Wie is deze man die voorlopig de touwtjes in handen heeft in Enschede?

Pusic vluchtte als 18-jarige puber voor het oorlogsgeweld in voormalig Joegoslavië en streek neer in Nederland. Hij ontwikkelde zich hier in rap tempo en voetbalde onder andere voor De Graafschap, 1. FC Köln en de amateurs van Babberich. Als trainer heeft hij een verleden bij onder meer de A-jeugd van Vitesse, de zaalvoetballers van LZV uit Lichtenvoorde, NAC Breda (assistent) en Inter Bakoe (assistent). Inmiddels spreekt hij zeven talen. "Als je de wil hebt om te leren, dan ga je ook groeien."

Internaat Harreveld

Groeien deed hij ook in Harreveld, waar Pusic in een internaat zeventien jaar lang jongeren begeleidde met gedragsproblemen. "Een geweldige, leerzame periode die mij heeft gevormd en waar ik heel veel profijt van heb in mijn carrière. Je houdt je bezig met zowel groepsprocessen als individuele begeleiding. Hoe moeilijker het is, hoe leuker ik het vind."

"Het is een ontzettende uitdaging om iets van een groep te maken", vervolgt Pusic. "Ook daar is er sprake van een elftal. Althans, in mijn tijd. Elf jongeren die in een leefgroep wonen, met ieder zijn eigen problematiek. Zij moeten worden geholpen en begeleid. Je moet er een geheel van zien te maken."

2013: Marino Pusic (r) bij NAC als assistent Nebojsa Gudelj

En dat is ook zijn taak bij FC Twente, waar hij voorlopig de taken overneemt van René Hake die een week geleden uit zijn functie werd gezet. Sindsdien zat Pusic twee keer op de bank. Het competitieduel met Roda JC werd gewonnen en ook in de beker tegen FC Eindhoven was Twente succesvol. De spelers zijn lovend over Pusic. Maar de interim-trainer is totaal niet bezig met een eventueel langer aanblijven als eindverantwoordelijke.

"Het is altijd fijn om te horen dat spelers positief zijn. Een belangrijk referentiekader. Natuurlijk ben ik ambitieus, maar ik richt mij niet op een positie. Het is niet aan mij, de clubleiding moet bepalen en beslissen."

En die beleidsbepalers lijken vooralsnog een voorkeur te hebben voor Gertjan Verbeek. Met hem zijn al enkele gesprekken gevoerd. Maar zolang er nog niets is beklonken, zit Pusic gewoon nog op de bank bij FC Twente.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl