Een veerboot naar Engeland.
NOS NieuwsAangepast

26 aanhoudingen in internationaal mensensmokkelonderzoek

Politie en justitie hebben in een groot internationaal mensensmokkelonderzoek 42 huiszoekingen uitgevoerd en 26 mensen aangehouden in verschillende landen. Het onderzoek werd ingesteld op aangeven van Nederland en het Verenigd Koninkrijk. De smokkelaars probeerden onder meer via Rotterdam migranten naar Engeland te vervoeren.

De mensensmokkel was het werk van een internationale georganiseerde bende, meldt het onderzoeksteam. Er werd daarom samengewerkt door België, Bulgarije, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Nederland. Migranten uit onder meer Afghanistan, Pakistan en Vietnam werden in geprepareerde vrachtwagens naar Engeland vervoerd. Daarbij doorkruisten de smokkelaars ook België en Frankrijk.

Bulgaarse truckers

De autoriteiten kwamen de bende op het spoor nadat in Nederland twee Bulgaarse vrachtwagenchauffeurs waren veroordeeld voor mensensmokkel. De operatie werd gecoördineerd vanuit Den Haag, waar het Europese agentschap Eurojust en de onderzoeksorganisatie Europol gevestigd zijn.

  • Federaal Parket
    De smokkelbende vervoerde mensen in geprepareerde ruimtes onder de vloer van een vrachtwagen.
  • Federaal Parket
    Slachtoffers zitten en liggen in een smalle ruimte in de vrachtwagen waarmee ze naar Engeland reisden.
  • Federaal Parket
    De bankjes waarop de slachtoffers zaten was buitengewoon smal.

De politie heeft huiszoekingen gedaan in Bulgarije, België en het Verenigd Koninkrijk. In die laatste twee landen werden meerdere illegale vreemdelingen gevonden. In België werden 8 mensen opgepakt, in Bulgarije 7 en in het Verenigd Koninkrijk 22. In Nederland zijn geen huiszoekingen verricht, en is niemand aangehouden.

'Bijzonder gevaarlijk'

De slachtoffers van de mensensmokkel werden onder "bijzonder gevaarlijke omstandigheden" vervoerd in aangepaste lichte vrachtwagens, zegt het Belgische Federaal Parket. De migranten werden vervoerd in smalle ruimtes of in een smalle bak in de laadruimte.

De smokkelmethode duidt volgens de Belgische justitie op een "totaal gebrek aan respect voor de fysieke omstandigheden van de slachtoffers".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl