Het kantoor van Rijkswaterstaat in Maastricht

Overheid (nog) niet in de fout bij miljoenenaanbesteding kantoormeubels

De bedrijven die de honderdduizend nieuwe bureaus, stoelen, tafels, en kasten aan Rijkswaterstaat mogen leveren, voldoen aan alle gestelde duurzaamheidseisen. Vooralsnog. Dat oordeelt de rechtbank in Den Haag.

Gispen en Rohde & Grahl, die de aanbesteding hebben gewonnen, kwamen eerder in opspraak. Het FD kwam erachter dat de bedrijven niet over de keurmerken FSC en PEFC beschikken, terwijl die eisen wel in de omschrijving van de aanbesteding leken te staan.

Daarop besloot Drentea, een van de bedrijven waaraan de opdracht aan de neus voorbijging, om een kort geding aan te spannen. De klus is goed voor 80 tot 200 miljoen euro.

Onduidelijk

De inkoopdirecteur bij Rijkswaterstaat gaf eerder al aan dat er bij de omschrijving van de eisen voor de aanbesteding mogelijk een fout is gemaakt. De keurmerken hadden daar misschien duidelijker in moeten staan.

De rechter zegt nu dat het voor zulke oordelen nog te vroeg is. De bedrijven hoeven niet over de gevraagde keurmerken te beschikken, als de geleverde meubels maar duurzaam genoeg zijn.

Later oordelen

"Pas ten tijde van de levering hoeft te worden beoordeeld of de winnaars daaraan voldoen. Overigens kán dat ook dan pas worden beoordeeld, nu het gaat om eisen die worden gesteld aan het nog te leveren hout", verklaart de rechter.

Voor Drentea zal dat niet meer uitmaken. Zelfs als het bedrijf op duurzaamheid beter scoorde dan de andere, had het de aanbesteding op andere punten wel verloren, stelt de rechter.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl