New Brighton
NOS NieuwsAangepast

Martin Parr, fotograaf van de Britse volksaard, opent eigen museum

In Bristol is vandaag het museum van de Britse fotograaf Martin Parr geopend. Hij stelt zijn eigen werk en het werk van andere fotografen tentoon. Parr staat bekend als een pionier in het genre en wordt hij geprezen vanwege zijn humoristische en soms satirische kijk op de Britse maatschappij.

Met het museum hoopt Parr een nalatenschap op te bouwen en een platform te creëren voor aanstormend talent, want "documentairefotografie blijft het ondergeschoven kindje in de Britse kunstwereld", aldus de fotograaf.

St. George's Day parade

Het was zijn opa die Martin Parr in zijn tienerjaren kennis liet maken met fotografie. Vervolgens studeerde hij aan de fotovakschool in Manchester. Daarna begon zijn werk als professioneel fotograaf.

Van Ascot tot New Brighton

Al aan het begin van zijn carrière ontwikkelde Parr een interesse in de eigenaardigheden van de Britse samenleving waarin sociale afkomst nog een onmiskenbare rol speelt, de klassenmaatschappij.

Zo brengt hij verschillende bevolkingsgroepen in kaart: van deftige vrouwen op Ascot, de jaarlijkse paardenraces waar de Britse elite zich laat zien, tot de zonnebadende arbeidersklasse in New Brighton, een badplaats in het zuiden van Engeland. "Fotografie is voor mij een vorm van therapie om de haat-liefdeverhouding met mijn eigen land te begrijpen," zegt Parr.

  • Martin Parr Foundation
    Sorrento, Italië
  • Martin Parr Foundation
    De Britse fotograaf Martin Parr heeft nu een eigen museum in Bristol
  • Martin Parr Foundation

Daarnaast onderscheidt Martin Parr zich ook door zijn bijzondere stijl. In de jaren 80 stapte hij als een van de eerste Britse fotografen over naar kleur, terwijl de gevestigde orde nog vast bleef houden aan zwart-witfotografie.

Door het gebruik van fel flitslicht zijn de kleuren in Parrs foto's vaak helder en licht. Dit, in combinatie met een groothoeklens, zorgt ervoor dat de onderwerpen van zijn foto's vaak enigszins surrealistisch lijken.

Parr wil daarmee benadrukken dat foto's niet objectief zijn. "Subjectiviteit is de drijvende kracht van fotografie; ik laat mijn manier van denken door middel van foto's zien."

In de openingstentoonstelling in Parr's museum

Naast fotograaf is Parr ook een fervent verzamelaar van fotoboeken, waaronder die van Nederlandse fotografen. "Nederlanders zijn de onbezongen helden van de fotografie," aldus Parr.

Onlangs heeft hij zijn collectie van 12.000 fotoboeken deels geschonken en deels verkocht aan het Tate Modern in London. Een deel daarvan zal permanent worden tentoongesteld.

In de openingstentoonstelling van zijn eigen museum brengt Parr wederom de eigenaardigheden van de Britse maatschappij in beeld. Zijn foto's van Black Country, een streek in het midden van Engeland, tonen een onwankelbare Britse trots.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl