Interieur rechtbank Breda
NOS Nieuws

Eis: twee ton boete voor kunstmestgroothandel om dodelijk ongeval

Het Openbaar Ministerie heeft een boete geëist van 200.000 euro tegen een kunstmestgroothandel in Waalwijk. Bij het bedrijf kwamen in 2014 twee mensen om het leven toen een muur met betonblokken omviel. De slachtoffers waren een medewerker van de groothandel en een servicemonteur.

Bij de rechtbank in Breda heeft het OM ook een straf geëist tegen de directeur. Als het aan de officier van justitie ligt, krijgt de man een werkstraf van 180 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van drie maanden.

Uit onderzoek van de inspectie blijkt dat het niet veilig was in het bedrijf. Het personeel was niet of nauwelijks geïnformeerd over de gevaren van de opslag van kunstmest of over beschermende maatregelen.

Gestapelde betonblokken

De muur van betonblokken die in september 2014 omviel, bestond uit gestapelde losse betonblokken van 1500 kilo per stuk. De inspectie vermoedt dat ze waren aangetast. De omgekomen medewerker had op de dag van het ongeval mogelijk de muur geraakt bij werkzaamheden met de graafmachine.

In de vakken naast de muur was bovendien veel meer kunstmest opgeslagen dan was toegestaan. Door de druk is de muur waarschijnlijk bezweken. De monteur en de medewerker stonden naast de muur, omdat daar de graafmachine was neergezet die gerepareerd moest worden.

De officier van justitie vindt dat er niet veel deugde aan de kunstmestopslag. "Kijkend naar de gebeurtenissen had een dergelijk ongeval zich ook al eerder kunnen voordoen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl