NOS NieuwsAangepast

#metoo in het Europees Parlement: 'Masturbaties op het bureau'

"Masturbaties op het bureau, aan vrouwen zitten in de liften. Het zijn eigenlijk verhalen die anno 2017 niet meer zouden mogen bestaan." Dat zei Europarlementariër Hilde Vautmans in het Europees Parlement. Samen met tientallen vooral vrouwelijke politici kaartte zij vandaag de problemen rondom seksueel misbruik aan.

Het debat vandaag ging officieel over seksuele intimidatie in het algemeen, maar er ging veel aandacht uit naar misbruik binnen het parlement. "We zijn het eerste parlement dat dit aan de kaak stelt", zei Sophie in 't Veld van D66. "We moeten praten over hoe we een veilige werkomgeving gaan creëren voor de mensen die voor de Europeanen werken."

Drempel te hoog

Volgens In 't Veld is de drempel voor slachtoffers om zich te melden veel te hoog. Bij Europese instanties zijn de afgelopen jaren maar enkele zaken van misbruik binnengekomen, terwijl bij EU-nieuwssite Politico, waar slachtoffers zich anoniem kunnen melden, inmiddels 136 mensen hun verhaal hebben verteld.

De verhalen gaan van verbale intimidatie tot aan verkrachtingen, zegt Ryan Heath van Politico. "Een verhaal is dat stagiairs pas een contract krijgen als ze met hun baas slapen, of dat salarisverhogingen en promoties in het verschiet liggen als medewerkers met hun baas het bed in duiken."

Een reden voor slachtoffers om zich niet via officiële kanalen te melden, is dat ze dan moeten vrezen voor hun baan, zegt Heath. "Als je werkt voor een parlementariër kan die het vertrouwen in jou opzeggen, en dan sta je op straat." Volgens de journalist is het daarbij moeilijk om een parlementariër aan te geven bij de politie, omdat die onschendbaar is vanwege zijn functie.

Machtsmisbruik

Europarlementariër Angelika Mlinar benadrukte in het debat dat vooral machtsrelaties het probleem zijn. "We moeten de machtsstructuur zelf aanpakken en ons ervan bewust zijn dat seksueel misbruik de uitbuiting van een machtspositie is."

Volgens Heath is er soms sprake van machtsmisbruik, maar zeker niet in alle gevallen. "Van de verhalen die wij binnenkrijgen zien wij vaak: het is niet alleen een baas, maar veel vaker een collega. Mensen waarvan je het niet verwacht."

Een groep die medewerkers van parlementariërs vertegenwoordigt heeft het parlement opgeroepen om de ontslagregels voor assistenten te herzien, zodat ze niet meer zomaar ontslagen kunnen worden. Ook willen zij dat de commissies die misbruikzaken behandelen onafhankelijker worden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl