Protest tegen glyfosaat in Berlijn, november 2016
NOS NieuwsAangepast

Omstreden gif Roundup lijkt voorlopig nog niet uitgebannen in EU

  • Bert van Slooten

    redacteur Brussel

  • Bert van Slooten

    redacteur Brussel

Onkruidbestrijdingsmiddelen waarin de omstreden stof glyfosaat zit, kunnen waarschijnlijk nog jarenlang gebruikt worden door Europese boeren. In Brussel wordt verwacht dat er volgende week groen licht komt voor een compromisvoorstel waarin staat dat het middel nog vijf tot zeven jaar gebruikt mag worden. Tijdens een speciale vergadering slaagden de lidstaten er vandaag nog niet in op één lijn te komen.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) denkt dat de stof kankerverwekkend is voor mensen. Maar zowel het Europees agentschap voor chemische stoffen als het voedselveiligheidsagentschap zegt geen link te hebben gevonden tussen kanker en het gebruik van glyfosaat.

Roundup

Het middel wordt met name in de akkerbouw gebruikt als onkruidverdelger. Vooral de onkruidbestrijder Roundup van het Amerikaanse concern Monsanto, met glyfosaat als hoofdbestanddeel, is populair bij boeren.

De Europese Commissie vindt dat glyfosaat de komende tien jaar nog mag worden gebruikt. Een besluit over het middel is nodig omdat de vergunning voor het gebruik medio december afloopt. Nederland steunt het voorstel van de Europese Commissie.

De Fransen zijn fel tegen; volgens hen is een termijn van drie jaar lang genoeg. Ook België, Oostenrijk en Italië hebben problemen met de vergunning van tien jaar.

Compromis

Bij het tellen van de stemmen vanochtend bleek dat voor geen enkel voorstel een meerderheid is. Ook het plan van België om de lijn van het Europees Parlement aan te houden - waarbij de stof in vijf jaar tijd langzaam wordt uitgebannen - haalde het niet.

Volgende week wordt er opnieuw vergaderd over de glyfosaatvergunning; daarbij stemt naar verwachting een meerderheid voor het toestaan van het middel voor een periode van vijf tot zeven jaar. Nederland zal zich niet verzetten tegen zo'n compromis.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl